...
Реєструйся

Електронний реєстр листків непрацездатності стане складовою частиною реєстру застрахованих осіб


Прийнято за основу проект Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо стабілізації функціонування системи загальнообов’язкового державного соціального страхування» (базовий законопроект № 2275).

Законопроектом пропонується внести зміни до Основ законодавства України про загальнообов’язкове державне соціальне страхування, законів України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23 вересня 1999 року № 1105-XIV, «Про організації роботодавців, їх об’єднання, права і гарантії їх діяльності» від 22 червня 2012 року № 5026-VI, якими передбачається:

• переглянути принципи формування правлінь фондів соціального страхування;

• змінити представництво сторін соціального діалогу в правлінні Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування (десять представників держави та по чотири представники від застрахованих осіб і від роботодавців);

• ліквідувати механізм черговості представників сторін на посадах голови правління і його заступників;

• посилити державний контроль за діяльністю Фонду шляхом надання Кабінету Міністрів України функції призначення керівника виконавчої дирекції Фонду, а функції призначення заступників директора та керівників управлінь виконавчої дирекції Фонду надати директору виконавчої дирекції Фонду за погодженням з центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері соціального захисту населення.

Змінами до статті 1 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 18 січня 2001 року № 2240-III пропонується законодавчо закріпити визначення терміну «медичний висновок», а також те, що електронний реєстр листків непрацездатності є складовою частиною реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Проектом також пропонується внести зміни до Закону України «Про запобігання корупції» щодо поширення дії цього Закону на членів правлінь та посадових осіб виконавчих дирекцій фондів соціального страхування, а також встановлення обов’язку подання ними декларацій особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

Матеріали до теми


15 квітня спливає строк сплати роботодавцями санкцій за невиконання нормативу по працевлаштуванню осіб з інвалідністю
Фонд соціального захисту осіб з інвалідністю звертає увагу роботодавців, що 15 квітня 2024 року спливає строк сплати роботодавцями адміністративно-господарських санкцій, нарахованих за ...
ТЦК та СП ігнорує відстрочку заброньованого: чи можна оскаржити в суді?
Вже понад рік діє оновлений порядок бронювання. Він надає можливість бізнесу подавати на бронювання критично важливих працівників і отримувати для ...