...
Реєструйся

Фахівці Управління Держпраці довели неправомірність звільнення жінки, яка перебуває у декретній відпустці


До Управління Держпраці у Житомирській області звернулась жінка, яка перебуває у декретній відпустці по догляду за двома дітьми до досягнення ними трирічного віку, за допомогою у врегулюванні питання щодо правомірності її звільнення з Управління агропромислового розвитку обласної державної адміністрації, у зв’язку з ліквідацією даного структурного підрозділу ОДА. 

Посадові особи Управління Держпраці провели інспекційне відвідування, під час якого надали роз’яснення норм законодавства про працю в частині праці жінок, їх прав та гарантій та наголосили на недопустимості звільнення вагітних жінок та жінок, які мають дітей до трьох років, одиноких матерів при наявності дитини віком до чотирнадцяти років або дитини-інваліда з ініціативи власника або уповноваженого ним органу, крім випадків повної ліквідації підприємства, установи, організації, коли допускається звільнення з обов’язковим працевлаштуванням. Окремо зупинились на відповідальності за порушення трудового законодавства.

Інспектори праці під час інспекційного заходу підтвердили факт порушення частини 3 статті 184 Кодексу Законів про працю України та видали керівництву відомства обов’язковий до виконання припис. 

У результаті проведеної інспекторами праці роботи начальник Управління агропромислового розвитку обласної державної адміністрації скасував наказ про звільнення заявниці, поновив її на роботі та вжив необхідні заходи щодо її подальшого працевлаштування.

Інформаційно

Статтею 184 Кодексу законів про працю України визначено гарантії при прийнятті на роботу і заборона звільнення вагітних жінок і жінок, які мають дітей.

Забороняється відмовляти жінкам у прийнятті на роботу і знижувати їм заробітну плату з мотивів, пов’язаних з вагітністю або наявністю дітей віком до трьох років, а одиноким матерям – за наявністю дитини віком до чотирнадцяти років або дитини-інваліда. 

При відмові у прийнятті на роботу зазначеним категоріям жінок власник або уповноважений ним орган зобов’язані повідомляти їм причини відмови у письмовій формі. Відмова у прийнятті на роботу може бути оскаржено у судовому порядку. 

Звільнення вагітних жінок і жінок, які мають дітей віком до трьох років (до шести років – частина шоста статті 179), одиноких матерів при наявності дитини віком до чотирнадцяти років або дитини-інваліда з ініціативи власника або уповноваженого ним органу не допускається, крім випадків повної ліквідації підприємства, установи, організації, коли допускається звільнення з обов’язковим працевлаштуванням. Обов’язкове працевлаштування зазначених жінок здійснюється також у випадках їх звільнення після закінчення строкового трудового договору. На період працевлаштування за ними зберігається середня заробітна плата, але не більше трьох місяців з дня закінчення строкового трудового договору.

Джерело: zt.dsp.gov.ua

Видання для кадровиків Журнали реєстрації

Матеріали до теми


Чи повернуть мобілізованим працівникам виплату середнього заробітку: Суд перевірить на конституційність законодавчі приписи щодо трудових гарантій
Другий сенат 20 березня на відкритій частині пленарного засідання у формі письмового провадження розпочав розгляд справи за конституційною скаргою Юрія ...
Соціальна відповідальність роботодавця охоплює за певних умов і пенсійне забезпечення колишніх працівників
Соціальна відповідальність роботодавця (його правонаступника) охоплює не лише економічні обов’язки перед працівниками, а й містить соціальну й етичну складову, що ...