...
Реєструйся

ФОНД І ДФС НЕ ДІЙДУТЬ ЗГОДИ: ХТО УТРИМУЄ ПДФО ІЗ ЛІКАРНЯНИХ ПІДПРИЄМЦЯМ


Допоки це питання перебуває в “підвішеному стані”, сплачувати ПДФО та ВЗ збір із суми допомоги по тимчасовій непрацездатності ФОПу потрібно самостійно

Починаючи з 01.01.2016, фізичні особи-підприємці, в тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування, та особи, які провадять незалежну професійну діяльність, є платниками ЄСВ на загальних підставах.

Право на матеріальне забезпечення за страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності мають застраховані особи.

Підставою для фінансування страхувальників робочими органами Фонду соцстраху є оформлена за встановленим зразком заява-розрахунок, що містить інформацію про нараховані застрахованим особам суми матеріального забезпечення за їх видами.

Оскільки фізична особа-підприємець є для себе одночасно страхувальником і застрахованою особою, то фінансування матеріального забезпечення робочим органом виконавчої дирекції Фонду здійснюється фізичній особі-підприємцю, як страхувальнику, в свою чергу виплата такого матеріального забезпечення здійснюється страхувальником (фізичною особою-підприємцем) зі свого окремого поточного рахунку, застрахованій особі (фізичній особі), яка є цією фізичною особою-підприємцем.

Робочі органи виконавчої дирекції Фонду при реалізації норм Закону № 1105 в частині загальнообов’язкового державного соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності не здійснюють нарахування сум матеріального забезпечення страхувальникам, а також не виплачують матеріальне забезпечення безпосередньо застрахованим особам на підставі поданих страхувальниками заяв-розрахунків, а лише здійснюють фінансування сум матеріального забезпечення в обсягах, визначених страхувальником, на його окремий поточний рахунок у банку.

Враховуючи вищевикладене, робочі органи виконавчої дирекції Фонду при здійсненні фінансування страхувальника фізичної особи-підприємця, особи, яка провадить незалежну професійну діяльність, в розумінні Податкового кодексу України не виступають податковим агентом, оскільки не здійснюють нарахування та виплату застрахованій особі допомоги по тимчасовій непрацездатності.

Відповідну інформацію розмістив Фонд соцстраху.

Проте в листі ДФСУ від 29.12.2017 р. № 17616/М/99-99-13-01-02-14, та ІПК ДФСУ від 19.12.2017 р. № 3040/Ч/99-99-13-02-03-14/ІПК податківці наголосили:
Фонд, який виплачує допомогу по тимчасовій непрацездатності, повинен виконати функції податкового агента у частині нарахування, утримання та сплати (перерахування) до бюджету за рахунок таких осіб ПДФО і військового збору та відобразити зазначену допомогу у формі № 1ДФ.

Однак, як бачимо, Фонд дотримується дещо іншої позиції. Зокрема в листі від 08.12.2016 р. № 3.2-29-2184 ФСС з ТВП також указано: після надходження суми коштів, зазначених у заяві-розрахунку, на рахунок страхувальника останній повинен перерахувати податок на доходи фізичних осіб, військовий збір, за утримання яких несе відповідальність.

Джерело: ligazakon.net

Видання для кадровиків Журнали реєстрації

Матеріали до теми


Звільнення працівника після відпустки, наданої «авансом»: як утримати зайві нарахування
Непоодинокими є випадки, коли працівник звільняється після відпустки, яка була йому надана «наперед», тобто за період, який він ще не ...
Чи нараховується грошова компенсація за невикористані дні щорічної відпустки працівникам, прийнятим на тимчасові або громадські роботи за направленням центру зайнятості?
Так, нараховується. У разі звільнення працівника йому виплачується грошова компенсація за всі не використані ним дні щорічної відпустки, а також ...