...
Реєструйся

Гарантії захисту прав працівника при укладенні трудового договору планують посилити


У Верховній Раді зареєстровано проект Закону від 18.09.2018 р. № 9093 «Про внесення змін до Кодексу законів про працю України (щодо посилення гарантій захисту прав працівника при укладенні трудового договору)».

Документом пропонується запозичити досвід Німеччини та внести відповідні зміни до ст. 22 КЗпПУ, доповнивши нормами про те, що при укладенні, зміні та припиненні трудового договору особам, які поступають на роботу, та працівникам гарантується право на приватність щодо їх особистого та сімейного життя.

У ст. 25 КЗпПУ пропонується конкретизувати перелік відомостей, які роботодавцю заборонено вимагати від осіб, які поступають на роботу (зокрема, про їх приватне життя та особисті плани на майбутнє, не пов’язані із кар’єрними планами, про членство у професійній спілці, про релігійні переконання, про стан здоров’я, крім випадків, передбачених законодавством України, про розмір заробітної плати на попередньому місці роботи).

Також проектом передбачено, що у випадках, якщо роботодавець вимагає від осіб, які поступають на роботу, вищенаведені відомості, такі особи мають право відмовити у наданні відповідних відомостей або надати недостовірну інформацію, що не може бути підставою для відмови у прийнятті на роботу або підставою для звільнення особи в подальшому з посади, або притягнення такого працівника до відповідальності.

Крім того, визначено, витребування яких відомостей не буде становити порушення права на приватність: про сімейний стан; вік; перебування на навчанні у закладах освіти (у тому числі про форму навчання); рекомендації з попереднього місця роботи.

Джерело: www.visnuk.com.ua

Придбати видання Архів журналу

Матеріали до теми