...
Реєструйся

ГАРЯЧІ ЗАПИТАННЯ: перенесення щорічної відпустки у зв’язку з хворобою працівника


Актуальні робочі ситуації та відповіді експерта

Чи має право працівник, який у період щорічної відпустки хворів, на продовження такої відпустки?

Пунктом 1 частини другої статті 11 Закону України «Про відпустки» від 15 листопада 1996 року № 504/96-ВР та пунктом 1 частини другої статті 80 КЗпП передбачено, що щорічна відпустка повинна бути перенесена на інший період або продовжена у разі тимчасової непрацездатності працівника, засвідченої в установленому порядку (тобто листком непрацездатності).

Під час щорічної основної відпустки у працівниці захворіла дитина. Чи оплачується працівниці листок непрацездатності? Чи переноситься щорічна основна відпустка?

Згідно зі статтею 2 Закону України «Про відпустки» від 15 листопада 1996 року № 504/96-ВР (далі — Закон № 504) громадянам, які перебувають у трудових відносинах із підприємствами, установами, організаціями незалежно від форм власності, виду діяльності та галузевої належності, а також працюють за трудовим договором у фізичної особи, надається щорічна відпустка зі збереженням на цей період місця роботи (посади) і заробітної плати. Згідно із пунктом 1 частини другої статті 80 КЗпП і пунктом 1 частини 2 статті 11 Закону № 504 щорічна основна відпустка переноситься на інший період або продовжується в разі тимчасової непрацездатності працівника, засвідченої у встановленому порядку, на певну кількість календарних днів, протягом яких працівник був непрацездатний, якщо непрацездатність настала в період відпустки . Відповідно до частини 6 статті 22 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23 вересня 1999 року № 1105-XIV допомога по тимчасовій непрацездатності по догляду за хворою дитиною віком до 14 років не надається, якщо застрахована особа перебувала у цей час у щорічній (основній чи додатковій) відпустці , у зв’язку з навчанням або творчій відпустці.

Вашій увазі були представлені відповіді фахівців на запитання читачів з додатку до журналу «КАДРОВИК.UA» № 2 (2018 р.).