...
Реєструйся

ГАРЯЧІ ЗАПИТАННЯ: Працівник-іноземець з трудовою книжкою своєї держави: як вносити запис? Строки внесення записів до трудових книжок


Актуальні робочі ситуації та відповіді експерта

На підприємство прийнято на роботу іноземців, які мають трудові книжки своїх держав. Чи потрібно робити записи у такі трудові книжки?

Відповідно до статті 48 КЗпП трудові книжки ведуться на всіх працівників, які працюють на підприємстві,в установі, організації або у фізичної особи понад 5 днів. До того ж зазначена стаття не передбачає різниці, чи є працівник громадянином України, іноземцем чи особою без громадянства. Питання, пов’язані з порядком ведення трудових книжок,їх зберіганням, виготовленням, постачанням й обліком, регулюються постановою Кабінету Міністрів України «Про трудові книжки працівників» від 27 квітня 1993 року № 301, якою, зокрема,затверджено й форму бланка трудової книжки, що використовується в Україні. Трудові книжки та вкладиші до них інших країн на території України не використовуються. Тож на іноземців, працевлаштованих у встановленому законом порядку , потрібно вести трудові книжки встановленого в Україні зразка.

У який строк працівник кадрової служби має робити записи про прийняття на роботу, переведення та звільнення?

Записи про прийняття на роботу, переведення на іншу постійну роботу або звільнення вносяться власником або уповноваженим ним органом після видання наказу (розпорядження), але не пізніше тижневого строку , а при звільненні — у день звільнення . Вони мають точно відповідати тексту наказу (розпорядження).

Вашій увазі були представлені відповіді фахівців на запитання читачів з додатку до журналу «КАДРОВИК.UA» № 1 (2018 р.).