...
Реєструйся

Гепатит А на робочому місці


Гепатит А — це інфекційне захворювання печінки, яке спричиняється вірусом гепатиту А (HAV). Захворювання за ступенем тяжкості варіює від легкого захворювання, що триває 1–2 тижні, до тяжкого, що призводить до інвалідизації, що триває кілька місяців.

Інкубаційний період (час між першим контактом з вірусом і початком захворювання) гепатиту А становить від 15 до 50 днів, але найчастіше близько 28 днів. Тривалість інкубаційного періоду залежить від кількості вірусу, який потрапляє до організму людини. Чим більша доза вірусу, тим коротшим є інкубаційний період.

На сьогодні також існує вакцина, яка може надати додатковий захист від гепатиту А. Проте якщо працівник все ж таки інфікований гепатитом А чи може він продовжувати працювати? Лише лікар може підтвердити діагноз гепатиту А і надати рекомендації щодо лікування. Необхідно звернутися до лікаря та оформити листок тимчасової непрацездатності, оскільки працювати такий працівник не може.

Варто пам’ятати, що розмір допомоги по тимчасовій непрацездатності залежить від страхового стажу працівника, тобто від тривалості часу, упродовж якого працівник працював на підставі трудового договору і за нього сплачувався соціальний внесок.

 

Чи є гепатит А професійним захворюванням?

Зазвичай гепатит А не є професійним захворюванням. Але недотримання правил особистої гігієни може призвести до інфікування під час виконання трудових обовʼязків працівниками, які контактують із зараженою їжею, водою, тваринами і людьми.

Зокрема, працівники харчової промисловості можуть опинитися під загрозою інфікування, якщо вони контактуватимуть із зараженою їжею чи водою. Працівники з активним вірусним гепатитом А не повинні готувати їжу для інших.

Медичні працівники не вважаються групою підвищеного ризику для інфікування гепатитом А, якщо вони дотримуються стандартних процедур інфекційного контролю.

 

Хто у зоні ризику?

За умови недотримання правил особистої гігієни, найбільш ризикують працівники, які контактують із можливим джерелом інфекції, зокрема це:

  • працівники, зайняті доглядом за дітьми, особливо за маленьким;
  • медичні працівники, особливо в педіатричних та інфекційних відділеннях, відділеннях невідкладної допомоги та відділеннях інтенсивної терапії;
  • працівники екстрених служб — швидкої допомоги, пожежної команди та поліції;
  • працівники, які забезпечують догляд (у т. ч. вдома, стаціонарний, денний);
  • працівники пенітенціарної служб;
  • працівники водоканалізаційного господарств;
  • сантехніки;
  • прибиральники.

 

Профілактика

Профілактика гепатиту А на робочому місці базується на належній гігієні та санітарії. Поширення гепатиту А можна зменшити шляхом:

  • наявності достатніх запасів безпечної питної води;
  • належного очищення або видалення стічних вод;
  • уникнення спільного використання речей, наприклад, рушників;
  • дотримання правил особистої гігієни, зокрема регулярним миттям рук.

Ретельне миття рук є надзвичайно важливим для запобігання захворюванням. Працівники повинні бути проінформовані про використання, за потреби, відповідного захисного одягу та про його регулярну заміну. Їх також слід поінформувати про необхідність частого миття рук перед їжею, питтям або курінням.

 

Чи підлягає розслідуванню як гостре професійне захворювання інфікування вірусним гепатитом А?

До професійних захворювань належать захворювання, які виникли внаслідок професійної діяльності працюючого та зумовлені впливом на нього шкідливих речовин, певних видів робіт та інших факторів (хімічних, біологічних, фізичних тощо), пов’язаних з роботою. Вважаються професійними захворюваннями інфікування працівників, які виконують роботи в медичних закладах (інфекційних, донорських пунктах тощо), вірусними гепатитами, що викликані дією таких біологічних факторів, як контакт з інфекційними хворими, інфікованими матеріалами чи переносниками захворювань. Таким чином, випадки інфікування медичних працівників на вірусні гепатити під час виконання ними своїх посадових (трудових) обов’язків в закладах охорони здоров’я підлягають розслідуванню як гострі професійні захворювання.

 

Редакція «КАДРОВИК.UА», за матеріалами Державної служби з питань праці

Передплата

Матеріали до теми


Кейс для кадровика. Чи може бути головою профспілки медичний директор лікарні?
Закон України від 15 вересня 1999 року № 1045-XIV «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» (далі — Закон ...
Боротьба з безробіттям по-вінницьки: залучення до суспільно корисних робіт
У Вінниці безробітних залучатимуть до суспільно корисних робіт. Таким чином місто запускає новий проєкт щодо працевлаштування. Про це повідомляє Вінницька ...