...
Реєструйся

Готуємо документи для оформлення пенсії


Працівник готує документи для оформлення пенсії. Він звернувся на підприємство, де раніше працював, щоб отримати довідку про заробітну плату за 60 місяців до 30 червня 2000 року. У наданні такої довідки йому відмовили, посилаючись на те, що управління Пенсійного фонду України має дати відповідний запит. Чи правомірно вчинила бухгалтерія підприємства?

Ні, неправомірно.

29 березня 2016 року Верховна Рада України прийняла Закон України «Про внесення зміни до статті 40 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» щодо порядку визначення заробітної плати для обчислення пенсії» № 1043-VIII, який набув чинності 16 квітня 2016 року. Згідно зі змінами відновлено можливість ураховувати для обчислення пенсії заробітну плату (дохід) за будь-які 60 календарних місяців страхового стажу підряд по 30 червня 2000 року незалежно від перерв (до прийняття цього Закону така можливість існувала для пенсіонерів, які подали документи для призначення пенсії до 1 січня 2016 року).

Порядком подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», затвердженим постановою правління Пенсійного фонду України від 25 листопада 2005 року № 22-1, передбачено, що органи Пенсійного фонду України, приймаючи документи про призначення пенсії, надають допомогу особам щодо одержання відсутніх документів для призначення пенсії. Указані органи мають право вимагати від підприємств, установ та організацій, фізичних осіб дооформити в тримісячний строк із дня подання заяви прийняті й подати додаткові документи, передбачені законодавством, а також перевіряти обґрунтованість їх видачі.

Законодавством не передбачено, що довідка про заробітну плату за період по 30 червня 2000 року видається підприємством лише на підставі запиту органів Пенсійного фонду України.

Автор: Микола ШАМБІР, перший заступник Голови правління Пенсійного фонду України

Докладніше — у журналі «Довідник кадровика» № 7, 2016