...
Реєструйся

Граничні строки набуття права на допомогу за рахунок коштів Фонду


 До Одеського обласного відділення Фонду надходять числені запитання від страхувальників про можливість прийняття до оплати листки непрацездатності за попередні роки і чи може при цьому застрахована особа втратити право на отримання матеріального забезпечення.

Нагадаємо, що з 01.01.2015 частиною 5 статті 32 Закону України «Про загальнообов’язкове державнесоціальне страхування” від 23.09.1999 № 1105 передбачені граничні строки набуття права на матеріальне забезпечення.

Як зазначено у статті: допомога виплачується у разі, якщо звернення за її призначенням надійшло не пізніше 12-ти календарних місяців з дня відновлення працездатності, встановлення інвалідності, закінчення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, смерті застрахованої особи або члена сім’ї, який перебував на її утриманні.

Окрім того зауважимо, що документи для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності, по вагітності та пологах повинні розглядатися не пізніше 10 днів з дня їх надходження до комісії (уповноваженого) із соціального страхування підприємства, установи, організації де працює застрахована особа, а допомоги на поховання – не пізніше дня, що настає за днем звернення.

На підставі рішення комісії (уповноваженого) із соціального страхування про призначення допомоги, страхувальник-роботодавець здійснює нарахування суми допомоги, оформлює та надає заяву-розрахунок до Фонду за місцем реєстрації.

Після надходження заяви-розрахунку, що містить інформацію про нараховані застрахованим особам суми матеріального забезпечення, Фонд протягом 10-ти робочих днів здійснює фінансування.

Також, слід наголосити, що виплата допомоги по тимчасовій непрацездатності, по вагітності та пологах за місцем роботи застрахованої особи передбачена у найближчий після дня призначення допомоги строк, установлений для виплати заробітної плати, а допомоги на поховання – не пізніше наступного робочого дня після отримання страхувальником коштів від Фонду.

У зв’язку з вищезазначеним, звертаємо увагу застрахованих осіб на необхідність своєчасного подання листків непрацездатності за місцем роботи, а бухгалтерів – подання заяви-розрахунку до Фонду, щоб не порушувались встановлені законодавством строки отримання належної суми допомоги.

Джерело: www.fse.gov.ua