...
Реєструйся

Хмельниччина: за використання праці неповнолітнього підприємець сплатить майже 50 тисяч гривень штрафу


Хмельницьким окружним адміністративним судом підтверджено законність та обґрунтованість дій Управління Держпраці у Хмельницькій області щодо накладення штрафу на підприємця у розмірі 47 тисяч 230 гривень за використання праці неповнолітнього офіційно неоформленого працівника.

Зокрема, в серпні минулого року, під час інспекційного відвідування було встановлено, що підприємець допустив найманого працівника до роботи без укладення трудового договору. Так як працівник не досяг повноліття, виявлено, що спеціальний облік осіб до 18 років також не здійснювався.

Відповідно до письмових пояснень роботодавця працівник виконував обов’язки продавця з продажу безалкогольних напоїв біля магазину, де здійснює господарську діяльність підприємець. При цьому графік роботи для неповнолітнього працівника передбачав робочий час з 10.00 до 19.00 години.

Вищевказані факти свідчать про порушення вимог частин 1 та 3 статті 24, статті 189 Кодексу законів про працю України, Постанови КМУ «Про порядок повідомлення Державній податковій службі та її територіальним органам про прийняття працівника на роботу» від 17 червня 2015 року № 413.

На усунення виявлених порушень підприємцю було винесено припис. На підставі акта інспекційного відвідування про виявлення порушень законодавства про працю неповнолітніх в частині оформлення трудових відносин у жовтні 2020 року керівництвом Управління прийнято рішення про накладення на фізичну особу-підприємця фінансову санкцію, передбачену абзацом 2 частини 2 статті 265 КЗпП в розмірі 47 230 гривень.