...
Реєструйся

Щодо індексації заробітної плати


Індексація — це встановлений законодавчими актами України механізм підвищення грошових доходів громадян, що дає можливість частково або повністю відшкодовувати їм подорожчання споживчих товарів і послуг, тобто, це виплата роботодавцем працівникові компенсації (додаткових коштів) у зв’язку зі зростанням індексу інфляції (індексу споживчих цін — ІСЦ).

Індексація є частиною державної системи соціального захисту громадян, спрямованою на підтримання купівельної спроможності їхніх грошових доходів, особливо соціально вразливих верств населення — пенсіонерів, інвалідів, неповних і багатодітних сімей, а також молоді, яка навчається.

Право на проведення індексації заробітної плати настає, коли індекс споживчих цін перевищить поріг індексації. З січня 2016 року він становить 103%. Споживчий набір, на основі якого розраховується ІСЦ, визначається Державною службою статистики України, а розрахунок індексів для проведення індексації здійснюється за даними Держстату України. Індексації підлягає заробітна плата працівників у межах прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб, а та частина заробітної плати, яка перевищує прожитковий мінімум, індексації не підлягає. Загалом, для розрахунку індексації заробітної плати визначення індексу інфляції починається за місяцем, в якому індекс інфляції перевищив поріг індексації, а здійснюється індексація з першого числа місяця, наступного за місяцем, в якому опублікований індекс інфляції. 

Крім того, існує таке поняття, як коефіцієнт індексації – це приріст індексу інфляції (у відсотках), визначений множенням індексів інфляції за певний період. У місяці, коли йде підвищення посадового окладу (тарифної ставки) індекс споживчих цін (ІСЦ)  приймають за 1 або 100 %, а для подальшої індексації даний індекс обчислюють наростаючим підсумком з місяця, наступного за місяцем такого підвищення.

Припустимо, що індекс споживчих цін становить 103,1%. Це означає, що зарплата має індексувати на 3,1%. І, наприклад, якщо зарплата працівника 1600,00 грн, то він отримає додатково 49,6 грн індексації. Розрахунок здійснюється за формулою:

Сума зарплати в межах прожиткового мінімума * Коефіцієнт індексації = Сума індексації

В нашому прикладі це: 1600,00 х 3,1% = 49,6. 

По завершенню консультації фахівець зазначила, що загалом даний механізм обчислення є достатньо не простий, тому спеціалісти Управління з питань праці завжди готові надати консультативну підтримку та роз’яснення з питань додержання законодавства про працю.

Ірина Баглій, головний державний інспектор відділу з питань додержання законодавства про працю, застрахованих осіб, зайнятість, працевлаштування інвалідів та з питань дитячої праці

Джерело: dp.dsp.gov.ua

Видання для кадровиків Журнали реєстрації

Матеріали до теми


Право працівника на доплату за суміщення професій або виконання обов’язків тимчасово відсутнього колеги
ЗАПИТАННЯ Чи має працівник право на доплату за суміщення професій або виконання обов’язків тимчасово відсутнього колеги?   ВІДПОВІДЬ Так, має. ...
Чи беруться в розрахунок місяці роботи після призупинення трудового договору під час розрахунку «декретних» виплат?
СИТУАЦІЯ Із працівницею, яка йде у відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами, призупинено дію трудового договору. Чи беруться в ...