...
Реєструйся

Індексація зарплати: чергова економія від Кабміну


За повідомленням Федерації профспілок, Кабмін розробив проект особливого порядку індексації грошових доходів населення. Нагадаємо, зазначений обов’язок був покладений на Уряд Законом № 1622 ще в серпні минулого року. Така ж норма передбачена і в Законі про Держбюджет-2015

Разом з тим, Законом про Держбюджет-2015 передбачено, що індексацію мінзарплати на рівень інфляції Уряд проводитиме в межах фінансових можливостей.

Проектом порядку передбачено, що починаючи з 1 січня 2015 індексація здійснюватиметься тільки у випадку, якщо дохід працівника не перевищує трьох розмірів прожиткового мінімуму (на сьогодні прожитковий мінімум— 1218 грн.). При цьому грошовий дохід громадянина разом із сумами індексації не повинен перевищувати трьох розмірів відповідного прожиткового мінімуму.

Крім цього, проектом порядку пропонується суму індексації, яка склалася станом на грудень 2014 року, зафіксувати і виплачувати її в такому ж розмірі до моменту підвищення грошового доходу.

На забули в проекті вказати й норму про проведення індексації в межах фінансових ресурсів бюджетів усіх рівнів, бюджету ПФУ та бюджетів інших фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування на відповідний рік.

Голова Федерації профспілок Григорій Осовий заявив, що на сьогодні індексація зарплат проводиться не на весь розмір доходу, а лише на частину, яка дорівнює розміру прожиткового мінімуму, але така норма діє для всіх без винятку громадян. Відтепер працівників хочуть поділити — на тих, хто має право на індексацію своїх доходів, і тих, кому в цьому буде відмовлено.

Федерація профспілок виступає проти такого селекційного підходу, оскільки це суперечить самій суті законів України про державні соціальні стандарти щодо рівності прав громадян перед законом, а також погіршує соціально-економічний стан громадян і суперечить конституційним нормам.

У свою чергу, прем’єр, враховуючи позицію профспілок, доручив провести додаткове обговорення даної проблеми з метою більш детального визначення підходів до її вирішення.

Будемо сподіватися, що дана пропозиція залишиться на рівні проекту, а новий особливий порядок індексації буде виконувати головну мету її проведення — підвищення грошових доходів населення, що дозволяє частково або повністю відшкодовувати подорожчання споживчих товарів і послуг.

За матеріалами Бухгалтер.ua