...
Реєструйся

Інспекційна кампанія: 2100 неформальних працівників станом на 15 липня


З 1 липня 2021 року на всій території України триває інспекційна кампанія з питань виявлення неоформлених трудових відносин, до якої залучені Державна служба України з питань праці, Державна податкова служба України, Національна поліція України, Державна служба України з безпеки на транспорті, Державна служба України з лікарських засобів та контролю за наркотиками, Державна міграційна служба та органи місцевого самоврядування. Про початок інспекційного етапу роботи повідомлялося заздалегідь у ЗМІ в усіх регіонах у період з 25 по 30 червня.

Інформаційні бази ДПС надали Держпраці можливість відібрати роботодавців, які мають високий ризик використання незадекларованої праці, зокрема, за такими критеріями:

  • невідповідність кількості працівників фактичним обсягам виробництва; 
  • наявність випадків використання незадекларованої праці, виявлених іншими контролюючими органами; 
  • відсутність найманих працівників у роботодавців сфери торгівлі та послуг, яким видані ліцензії на підакцизні товари тощо. 

За перші 10 днів інспекційної кампанії розпочато 762 інспекційні відвідування, в ході яких виявлено 2097 працівників, допущених до роботи без укладення трудових договорів, що свідчить про ретельну підготовку інспекційних заходів за результатами ризикоорієнтованого підходу. Із 487 закінчених інспекційних відвідувань незадекларовані працівники виявлені у 455 роботодавців, тобто ефективність планування контрольних заходів становить 92,3 %.

«З початку кампанії неформальні працівники були виявлені у 92 % роботодавців. Наразі середня кількість незадекларованих працівників становить 4 особи на одного перевіреного роботодавця. Це засвідчує ефективність ризикоорієнтованого підходу, що передбачає проведення перевірок тільки у тих компаніях, які мають ознаки найбільших ризиків використовування незадекларованої праці. Наша мета — захистити працівників та забезпечити належне дотримання їх соціально-трудових прав», — прокоментувала заступник Міністра економіки України Світлана Глущенко.

Середня кількість виявлених незадекларованих працівників становить 4 особи на одного перевіреного роботодавця. Найбільше незадекларованих працівників виявлено у Запорізькій (258), Вінницькій (219) та Черкаській (161) областях.

Наразі вирішуються питання щодо притягнення цих роботодавців до адміністративної та фінансової відповідальності. Нагадаємо, що штраф за одного працівника, допущеного до роботи без укладення трудового договору становить 60 тисяч гривень.

Інспекційна кампанія з питань виявлення неоформлених працівників — це пілотний проєкт об’єднання зусиль всіх державних органів у боротьбі із незадекларованою працею. Відпрацьовані механізми взаємодії підвищать результативність моніторингу стану трудових відносин, розвинуть інституційну спроможність державних органів у запобіганні використання незадекларованої праці і дозволять точно реагувати на факти порушень законодавства.

Мета державного контролю за оформленням трудових відносин — це забезпечення додержання вимог законодавства про працю. Лише ті роботодавці, які порушують законодавство, мають бути покарані.

Джерела: Державна служба України з питань праці, Головне управління Держпраці у Київській області