...
Реєструйся

Кабмін постановив: зарплату виплачувати у безготівковій формі


9 листопада 2019 року набрала чинності постанова КМУ «Деякі питання здійснення виплат працівникам бюджетних установ» від 3 листопада 2019 року № 918.

Відповідно до її положень бюджетні установи мають повністю перейти на безготівкові розрахунки із заробітної плати та авансування витрат на відрядження. Зазначимо, щодо відряджень мова йде тільки про авансування, а не про відшкодування.

Постановою визначено, що обирати форму виплати зарплати (готівкова/безготівкова) працівники-бюджетники не мають права, а також не мають права самостійно визначати, в установі якого банку будуть відкриті їх зарплатні карткові рахунки, адже такий уповноважений банк буде визначено шляхом конкурсного відбору. Тож якщо у вас ще немає зарплатного проекту, саме час про це подумати. 

Але ж є тут одне «АЛЕ». Проблема в тому, що згідно з частиною 5 статті 24 Закону України «Про оплату праці» від 24 березня 95 року № 108/95-ВР (далі — Закон № 108/95-ВР) виплата заробітної плати може здійснюватися через установи банків тільки за особистою письмовою згодою працівника. До того ж частина 1 стаття 25 цього ж Закону забороняє будь-яким способом обмежувати працівника вільно розпоряджатися своєю зарплатою, крім випадків, передбачених законодавством.

Ось і виходить, що якщо така згода не отримана, примусово перераховувати заробітну плату на картковий рахунок роботодавець не має права.

Зважаючи на те, що Закон України має вищу юридичну силу, ніж постанова КМУ, можна стверджувати про неможливість примусового переведення всіх працівників на безготівкову виплату зарплати до моменту внесення змін до Закону № 108/95-ВР.
 

Матеріали до теми


Комітет з питань організації державної влади рекомендує Раді прийняти за основу законопроєкт щодо забезпечення гідних умов оплати праці посадових осіб місцевого самоврядування
Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування розглянув проєкт Закону про внесення змін до Закону ...
Профспілки звернулися до Уряду щодо підвищення заробітної плати бюджетникам
За ініціативою профспілок працівників освіти, охорони здоров’я, соціальної сфери Федерація профспілки України у свою чергу звернулася до Кабінету Міністрів України ...