...
Реєструйся

Кабмін узаконив право аспірантів на стипендії


Кабмін вніс зміни до Порядку призначення і виплати стипендій, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12 липня 2004 року № 882, поширивши його дію на аспірантів, які навчаються за денною формою навчання (з відривом від виробництва) у навчальних закладах або наукових установах за державним (регіональним) замовленням.

У разі потреби прискорення прийняття такого документа наголошував Комітет ВР з питань освіти і науки, у зв’язку з проблемною ситуацією, що склалась зі стипендіальним забезпеченням аспірантів.

Річ у тім, що при підготовці проекту попередніх змін до Порядку призначення і виплати стипендій, Міністерством культури України слово «аспірант» було помилково замінено словом «асистент-стажист» у частині, що стосується визначення розмірів стипендіального забезпечення аспірантів.

Таким чином, незважаючи на встановлене законодавством право здобувачів вищої освіти ступеня доктора філософії – аспірантів на отримання стипендії, з часу набуття чинності внесеними постановою Кабміну від 24 жовтня 2018 року № 865 змін до Порядку, питання виплати стипендій аспірантам було неврегульовано.

Крім того, існувала проблема, що з листопада 2018 року, при перевірці закладів вищої освіти контролюючими органами, виплата стипендій аспірантам розцінюється як нецільове використання коштів держбюджету. 

Зрештою Кабмін постановою від 13 березня 2019 року № 229 вніс відповідні зміни до Порядку призначення і виплати стипендій. Постанова набрала чинності 21 березня та застосовується з 3 листопада 2018 року.