...
Реєструйся

Кадровики, готуйтеся, чергова важлива дата — 1 лютого!


Кадровикам важливо знати, що 1 лютого — останній день подання Інформації про зайнятість і працевлаштування громадян, що мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню за 2018 рік. Цей звіт подають підприємства із середньообліковою чисельністю штатних працівників понад 20 осіб (ч. 2 ст. 14 Закону України «Про зайнятість населення» від 5 липня 2012 року № 5067-VI№ 5067; далі — Закон № 5067). Метою його надання є сприяння працевлаштуванню соціально незахищених категорій громадян.

З 1 січня 2018 року підприємства з чисельністю штатних працівників від 8 до 20 осіб мали забезпечити працевлаштування не менше однієї особи, якій до настання права на пенсію за віком залишилося не більше 10 років. А вже з 2019 року мають звітувати з квоти.

Важливо знати! На фізичних осіб — підприємців і фізичних осіб, які використовують найману працю, ця норма не поширюється.

Термін «квота» означає норматив працевлаштування категорії громадян, що мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню.

Відповідно до статті 14 Закону № 5067 квота встановлена:

  • для підприємств, чисельність штатних працівників яких перевищує 20 осіб — 5% середньооблікової чисельності штатних працівників за попередній календарний рік;
  • для підприємств із чисельністю штатних працівників від 8 до 20 осіб — не менше однієї особи в середньообліковій чисельності штатних працівників для працевлаштування осіб, яким до настання права на пенсію за віком лишилося 10 і менше років

Відповідно до частини 3 статті 14 Закону № 5067 роботодавці повинні самостійно розрахувати 5-відсоткову квоту середньооблікової чисельності штатних працівників за попередній календарний рік з урахуванням чисельності громадян, які на умовах повної зайнятості вже працюють на підприємстві і належать до таких, що неконкурентоспроможні на ринку праці.

Форму подання такої інформації наведено у додатку до Порядку надання роботодавцями державній службі зайнятості інформації про зайнятість та працевлаштування громадян, що мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню, затверджений наказом Міністерства соціальної політики України від 16 травня 2013 року № 271

Затверджена цим наказом форма бланка називається «інформацією», а не «звітом».

Інформація подається роботодавцями щороку не пізніше 1 лютого після закінчення звітного року. Перенесення строку подання на найближчий робочий день Порядком № 271 не передбачено.

Інформація подається до будь-якого органу Державної служби зайнятості України незалежно від місцезнаходження (ст. 14 Закону № 5067; п. 2.5 Порядку № 271).

Рекомендацій щодо способів подання інформації до органів зайнятості немає. На практиці таку звітність подають на паперових носіях у двох примірниках: один надається центру зайнятості, а другий — залишається у роботодавця (з відміткою про отримання).

Більш детальну інформацію щодо Інформації про зайнятість і працевлаштування громадян, що мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню та інших звітів, читайте у спецвипуску 4’2018 до журналу «КАДРОВИК.UA».

Видання для кадровиків Журнали реєстрації

Матеріали до теми


Алгоритм подання роботодавцями трудової книжки на оцифрування
Роботодавці подають трудові книжки працівників на оцифрування на порталі portal.pfu.gov.ua Першочергово подаються відомості про осіб, які найближчим часом набувають права ...