...
Реєструйся

Пропонується розробити Єдиний державний реєстр ветеранів війни


ВРУ розроблено законопроект «Про внесення змін до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» щодо Єдиного державного реєстру ветеранів війни» реєстр. № 9508 від 28 січня 2019 року з метою забезпечення реалізації та вдосконалення державної політики у сфері соціального захисту ветеранів війни та інших осіб, на яких поширюється чинність Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» від 22 жовтня 1993 року № 3551-XII (далі — Закон), через створення Єдиного державного реєстру ветеранів війни, який дасть можливість забезпечити автоматизований облік таких осіб, а також адміністрування їх потреб.

Законопроектом вносяться зміни до Закону, якими пропонується створити Єдиний державний реєстр ветеранів війни, відповідальним за забезпечення формування та ведення якого та його розпорядником визначається Міністерство у справах ветеранів України. Порядок створення, ведення, доступу до відомостей Реєстру та їх використання, порядок одержання інформації з інших реєстрів і інформаційних баз даних щодо фізичних осіб для внесення до Реєстру буде визначатися Кабінетом Міністрів України.

На сьогодні інформація щодо осіб, які підпадають під дію Закону, є розрізненою та не дає можливості проводити системну та ефективну діяльність щодо реалізації державної політики у сфері соціального захисту цих осіб.

Для забезпечення реалізації ветеранами війни, особами, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, постраждалими учасниками Революції Гідності, членами сімей таких осіб, особами, на яких поширюється чинність Закону про статус ветеранів війни, пільг та інших державних гарантій, а також з метою прийняття управлінських рішень в частині посилення соціального захисту таких осіб на основі комплексної обробки оперативних, аналітичних, нормативно-довідкових, експертних та статистичних даних, сумісності інформації за рахунок використання єдиних принципів побудови баз даних, єдиних класифікаторів та стандартів існує нагальна необхідність створення Єдиного державного реєстру ветеранів війни (далі — Реєстр).

Законопроектом вносяться зміни до Закону про статус ветеранів війни, якими пропонується створити Єдиний державний реєстр ветеранів війни, відповідальним за забезпечення формування та ведення якого та його розпорядником визначається Міністерство у справах ветеранів України. Порядок створення, ведення, доступу до відомостей Реєстру та їх використання, порядок одержання інформації з інших реєстрів і інформаційних баз даних щодо фізичних осіб для внесення до Реєстру буде визначатися Кабінетом Міністрів України.

Статтею 31 Закону про статус ветеранів війни передбачені повноваження Державної служби України у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції. Водночас, Державна служба України у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції сьогодні знаходиться в стадії ліквідації, її правонаступником визначено Міністерство у справах ветеранів України (постанова Кабінету Міністрів України від 28 листопада 2018 № 986). Повноваження Мінветеранів передбачені у Положенні про Міністерство у справах ветеранів України, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2018 № 1175.

Видання для кадровиків Журнали реєстрації

Матеріали до теми


Бронювання працівників: роз’яснення юриста
Попри те що захист держави — це конституційний обов’язок громадян України, законодавець передбачив для певної категорії громадян можливість не виконувати ...
Вже з наступного місяця військових строкової служби звільнятимуть у запас
Президент Володимир Зеленський підписав Указ від 07 березня 2024 року № 149/2024 про звільнення в запас військовослужбовців строкової військової служби. ...
У законопроєкті про мобілізацію для зручності військовозобов’язаних пропонуються три способи передавання інформації в ТЦК
Парламентський Комітет з питань нацбезпеки, оборони та розвідки продовжує роботу над законопроєктом щодо мобілізації та демобілізації і вважає, що громадяни ...