...
Реєструйся

Зміст журналу «Довідник кадровика» № 1 — 2014


Шановні колеги!

Від імені редакції вітаємо вас у новому році і бажаємо, щоб на всі запитання, які ставить перед вами життя, ви знаходили відповіді.

У 2014 році ми, як завжди, намагатимемося вчасно інформувати вас про зміни в законодавстві, розкажемо, як правильно застосовувати на практиці норми трудового права, покажемо, як професійно грамотно сформулювати текст наказу, зробити запис у трудову книжку і оформити ще безліч кадрових документів.

У цьому році в рамках заочного навчання, яке ми проводимо на сторінках журналу, пропонуємо ознайомитися з авторським курсом головного юрисконсульта Лівобережної міжрайонної виконавчої дирекції Київського міського відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності «Основи загальнообов’язкового державного соціального страхування».

У редакційному портфелі на 2014 рік багато цікавих матеріалів, серед них «Реорганізація компанії і алгоритм симетричних дій кадрової служби», «Особливості прийняття в акціонерне товариство директора», «Звільнення з посади директора акціонерного товариства до закінчення дії контракту».

У цьому році разом із журналом ви й надалі отримуватимете зразки кадрових документів — КАДРОтеку.

Нагадуємо, що до кінця лютого 2014 року ви ще можете взяти участь у конкурсі «Кадровик року», перевірити свої знання і отримати не лише визнання колег, а й цікаві подарунки. Конкурсні запитання публікуються у журналі і розміщуються на порталі Всеукраїнської асоціації кадровиків.

До зустрічі! Нехай щастить!

З повагою,
головний редактор
Ярослава Паньків

МОНІТОРИНГ ЗАКОНОДАВСТВА

НАБУЛИ ЧИННОСТІ

«КАДРОВИК РОКУ’2013»

Тести для ІІІ туру конкурсу

ТРУДОВЕ ЗАКОНОДАВСТВО

Бойко Микола
Звільнення працівника, який у цей час був відсутній на роботі

Директор підприємства, призначений загальними зборами засновників, відсутній на роботі з невідомих причин понад півроку. Відбувається ліквідація підприємства через приєднання, решта працівників переводять на підприємство-наступник. Як бути із відсутнім працівником? За якою статтею його можна звільнити? Чи можна його звільнити за прогули, чи достатньо для цього підстав? Чи можна скоротити посаду, повідомивши працівника поштою за два місці? Як правомірно вирішити зазначені проблемні питання?
Шукаймо відповідь у матеріалі статті.

Соломонов Станіслав
Переведення на легшу роботу

Працівник приніс у відділ кадрів медичний висновок про те, що йому потрібна у зв’язку зі станом здоров’я легша робота. Обов’язок роботодавця перевести працівника на більш легку роботу. Таке переведення регулюється низкою законодавчих актів. Як має діяти роботодавець у ситуації: якщо відповідно до медичного висновку рекомендовано застраховану особу перевести на більш легку, нижчеоплачувану роботу? якщо переведення потребує працівник, який постраждав від нещасного випадку на виробництві? якщо такого переведення потребує вагітна жінка або жінка, яка має дітей до трьох років? Далі постає питання про матеріальне забезпечення таких працівників, порядок нарахування середньомісячного заробітку та про документальне оформлення переведення на легку роботу. Саме це є темою статті.

ПРАКТИКА КАДРОВИКА

Носіков Олександр
Кадрова практика в діяльності бухгалтерії

Нині спостерігається негативна тенденція, коли головні бухгалтери невеликих підприємств не лише ведуть бухгалтерський облік, складають звітність, податкові декларації, а й оформляють договори, вирішують усі питання кадрового діловодства. Роботодавці вважають, що у такий спосіб вони заощаджують кошти підприємства, але при цьому забувають, що перевантаження бухгалтерів призводить до помилок в обліку, застосування санкцій органами контролю. У статті автор розповість, як визначити загальну нормативну чисельність працівників бухгалтерського обліку і правильно розподілити між ними функціональні обов’язки.

Товстенко Надія
Форма звітності № 4-ПН «Інформація про заплановане масове вивільнення працівників у зв’язку із змінами в організації виробництва і праці». Порядок заповнення та подання

Відповідно до Закону України «Про зайнятість населення» роботодавці мають подавати до територіальних органів Державної служби зайнятості форму звітності № 4-ПН «Інформація про заплановане масове вивільнення працівників у зв’язку із змінами в організації виробництва і праці». Як правильно заповнити форму і в який строк її подавати? Які санкції передбачені законодавством за неподання або порушення установленого порядку подання звітності?

ЗАОЧНЕ НАВЧАННЯ

Постернак Микола
Курс «Основи загальнообов’язкового державного соціального страхування».
Заняття 1. Порядок і процедура створення на підприємстві комісії із соціального страхування

Поставимо читачеві два запитання: «Чи створено на вашому підприємстві комісію із соціального страхування? Чи ефективно вона працює, тобто чи приносить користь найманим працівникам і роботодавцеві?» Автор поставив собі завдання допомогти роботодавцеві побудувати ефективну модель комісії і налагодити її роботу. Водночас зазначає, яку суттєву допомогу при цьому може надати фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності. Цікава й корисна інформація про форми роботи комісії із соціального страхування, про її права та обов’язки, а також повноваження стане у пригоді працівникам і роботодавцеві.

Перевіряємо свої знання

АКТУАЛЬНА КОНСУЛЬТАЦІЯ

Рябоконь Сергій
Особливості надання щорічних відпусток деяким категоріям працівників

Чи мають право на щорічну додаткову відпустку сестри медичні та фельдшери підземних здоровпунктів? Яка тривалість щорічної відпустки працівників, що надають медичну допомогу хворим на активні форми туберкульозу; працівників вугільної, сланцевої, металургійної, електроенергетичної промисловості? Про особливості надання щорічних відпусток цим та іншим категоріям працівників — у статті…

СУДОВА ПРАКТИКА

Григор’єва Лілія
Розірвання трудового договору з ініціативи власника. Зміни в організації виробництва і праці як підстава звільнення працівника з ініціативи власника або уповноваженого ним органу (п. 1 ст. 40 КЗпП України) (Продовження)

Непоодинокі випадки, коли працівник звертається до суду з позовом до підприємства про поновлення на роботі, стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу та відшкодування моральної шкоди. І часто суди ухвалюють рішення на їхню користь. А чому так відбувається? А тому, що власники припускаються численних помилок при розірванні трудового договору за пунктом 1 статті 40 КЗпП. Що ж насамперед з’ясовують суди, вирішуючи спори, пов’язані із звільненням? Автор розкриває це питання, проілюструвавши його прикладами із судової практики.

Постанова Верховного Суду України «Про часткове оскарження наказу про оголошення догани, поновлення на роботі, стягнення середнього заробітку та відшкодування моральної шкоди» від 15 жовтня 2013 року

ДІЛОВОДСТВО

Кравцов Сергій
Професійна назва роботи в кадровому діловодстві: методика використання

Чи можна в трудовій книжці записати назву професії «Виконавчий директор» замість «Директор виконавчий»? А чи правильно буде — «Системний адміністратор»? Хіба не по-сучасному звучить «Міський голова», «Мер»? А що не так у назві професії «Менеджер (управитель) у торгівлі транспортними засобами»? Чим керуватися працівникові кадрової служби, виписуючи назви посад і професій працівників? Може, брати до уваги благозвучність звучання і естетичний вигляд цієї назви? Крім того, чи є якісь вимоги до використання дужок, дефісів і тире, іншомовних слів у кадровому діловодстві? Автор пояснює, як зробити на практиці, щоб записи в трудових книжках про професії виконувалися відповідно до Національного класифікатора України ДК 003: 2010 «Класифікатор професій».

ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ

  • У вересні 2013 року працівник управління — спеціаліст 1 категорії, який працює в управлінні фінансів райдержадміністрації з 27 липня 1989 року, досягає віку, встановленого статтею 37 Закону України «Про державну службу», що дає право на пенсію за віком як державному службовцю. У період з 20 березня 1978 року до 27 квітня 1986 року працював на посаді статистика районного відділу народної освіти виконавчого комітету районної Ради народних депутатів. На попередній консультації з фахівцями управління Пенсійного фонду України стосовно надання документів для оформлення пенсії виникли розбіжності у визначенні стажу державної служби працівника.
    Чи зараховується зазначений стаж роботи на посаді статистика до стажу державної служби для нарахування пенсії державного службовця?
  • Головний бухгалтер установи (Особа 1) перебуває у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. На його місце за строковим трудовим договором прийнято іншого працівника (Особа 2). 
    Ситуація 1 
    Особа 1 планує вийти на роботу на умовах неповного робочого часу на 0,5 ставки під час відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. Чи зобов’язаний роботодавець у цьому випадку звільнити Особу 2 у зв’язку із закінченням терміну строкового договору? Чи має право керівник установи не дозволити працювати Особі 1 на умовах неповного робочого дня (тижня) на посаді головного бухгалтера?   
    Ситуація 2
    Під час щорічної відпустки Особи 2 Особа 1 перериває відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. Через кілька днів Особа 1 знову йде у відпустку для догляду за дитиною. Чи потрібно у цьому випадку переукладати строковий трудовий договір з Особою 2?
  • Чи може бути почесним директором технікуму його колишній директор, з яким Міністерство освіти і науки України розірвало контракт 18 липня 2013 року. У 2010 році зазначена особа була притягнута до кримінальної відповідальності, а у 2011-му — амністована. Хто уповноважений вирішувати питання щодо призначення почесного директора і чи потрібно проводити конкурс на зайняття цієї посади?
  • Працівник отримує щорічну додаткову відпустку за ненормований робочий час. Чи має він право ще й на додаткову відпустку за особливий характер праці (працює на персональному комп’ютері більше половини тривалості робочого часу в день)?
  • Під час перевірки уточнювальної довідки працівник управління Пенсійного фонду України затребував технічні документи 1979 року. Чи мав він право це робити, якщо строк зберігання цих документів згідно з Переліком типових документів, що створюються під час діяльності державних органів та органів місцевого самоврядування, інших установ, підприємств та організацій, із зазначенням строків зберігання документів, становить 10 років? Працівник управління Пенсійного фонду пояснив, що пенсії за віком на пільгових умовах за Списками № 1 і № 2 за період роботи до 20 серпня 1992 року (до атестації) призначаються лише після перевірки управлінням первинних документів, на підставі яких видано уточнювальну довідку.
  • Який нормативний акт дозволяє в умовах контракту з викладачем, який бере участь не в бюджетних, а в госпдоговірних програмах підвищення кваліфікації, передбачити ставку погодинної оплати праці вищу, ніж розмір погодинної оплати праці, установлений Міністерством освіти і науки України?
  • Згідно з наказом Міністерства освіти і науки України від 26 вересня 2005 року № 557 доплата працівникам за науковий ступінь установлюється, якщо їхня діяльність за профілем збігається з наявним науковим ступенем.      
    Чи збігається діяльність директора початкового спеціалізованого мистецького навчального закладу естетичного виховання (дитяча музична школа) за профілем з наявним науковим ступенем кандидата філософських наук, спеціальність 09.00.04 «Естетика»? Директор музичної школи має щорічну відпустку тривалістю 56 календарних днів як педагогічний працівник.
  • У редакції газети працюють позаштатні працівники і рекламні менеджери. Оплата їм здійснюється відповідно до наказу першого керівника за фактом надання послуг один раз на місяць. Газета виходить один раз на місяць. Матеріали позаштатних працівників друкуються не в кожному номері газети.
    • Яку кількість календарних днів слід проставляти позаштатним працівникам у звіті про суми ЄСВ у таблиці 6 графи 15: за кількістю публікацій чи за проміжком між першою і останньою публікацією?
    • Яку кількість календарних днів слід проставлять у звіті за ЄСВ для рекламних менеджерів, які не у штаті: 1 (день надходження грошей чи день публікації реклами) чи 30 (31) календарний день?

ОПЛАТА ПРАЦІ

Цимбалюк Світлана
Проектування основної заробітної плати: що для цього потрібно знати, який підхід обрати, як реалізувати (Закінчення)

Ми вже розглядали у попередніх номерах журналу порядок визначення підстав підвищення рівня оплати праці у разі запровадження гнучкої тарифної моделі. Цього разу розглянемо, як можна посилити індивідуалізацію заробітної плати працівників, застосувавши вилкову модель оплати праці. Технологія розроблення вилкової моделі оплати праці, розроблення критеріїв підвищення та зниження індивідуальних коефіцієнтів працівників, встановлення періодичності перегляду індивідуальних коефіцієнтів працівників, основні характеристики діапазонів за вилкової моделі оплати праці і технологія розроблення моделі плаваючих окладів — таке основне коло розглянутих питань.

ПРАВОВА ІНФОРМАЦІЯ

  • Закон України «Про внесення зміни до статті 7 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» щодо зарахування до страхового стажу періоду відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку» від 19 листопада 2013 року № 691-VII
  • Закон України «Про внесення змін до статті 130 Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності за керування транспортними засобами у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння» від 19 листопада 2013 року № 693-VII
  • Розпорядження Кабінету Міністрів України «Про перенесення робочих днів у 2014 році» від 21 листопада 2013 року № 920-р
  • Наказ Міністерства соціальної політики України, Міністерства юстиції України «Про затвердження Змін до Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників» від 8 листопада 2013 року № 748/2354/5