...
Реєструйся

Зміст журналу «Довідник кадровика» № 10 — 2014


Шановні колеги!

Значна частина звернень, які надходять останнім часом до редакції і на гарячу лінію журналу, присвячена призову на військову службу під час мобілізації та різним аспектам, що із цим пов’язані.

Стаття «Якщо працівника, який працює за строковим договором, призвали на службу у зв’язку з мобілізацією» допоможе вам прийняти правильні кадрові рішення у відповідній ситуації.

Вартий уваги лист головного управління оборонного та мобілізаційного планування Міністерства оборони України від 21 серпня 2014 року № 322/2/7142, в якому йдеться про документи, які підтверджують призов під час мобілізації та проходження військової служби.

Документом, відповідно до листа, який підтверджує призов під час мобілізації резервістів та військовозобов’язаних, є військовий квиток. Таким документом може бути і довідка про призов, видана військовим комісаріатом або військовою частиною, а для резервістів — витяг із наказу або довідка про зарахування до списків військової частини.

Початком військової служби військовозобов’язаних є день призову на військову службу у районному військовому комісаріаті, а для резервістів — день зарахування до списків особового складу військової частини.

Закінченням військової служби для резервістів та військово­зобов’язаних є день виключення військовослужбовців із списків особового складу військової частини, про що робиться відповідний запис у військовому квитку.

Сподіваємося, що стаття «Організація обліку військово­зобов’язаних і призовників з нуля» буде для вас своєрідною інструкцією, котра допоможе правильно організувати військовий облік працівників.

Бажаємо вам миру і добра!

З глибокою повагою,
головний редактор
Ярослава Паньків

МОНІТОРИНГ ЗАКОНОДАВСТВА

ТРУДОВЕ ЗАКОНОДАВСТВО

Палеха Юрій, Мартиненко Лариса
Документування прийняття на державну службу

Суспільні відносини, що виникають у зв’язку із вступом на державну службу, її проходженням та припиненням, регулюються законодавством. Дізнаємося, хто має право займати посади в державній службі і як відбувається прийняття на державну службу. А також — про особливості прийняття на державну службу, організацію проведення конкурсу на заміщення вакантних посад і детальніше про те, з яких етапів складається організація проведення такого конкурсу.

НАБУЛИ ЧИННОСТІ

КОРИСНІ ПОРАДИ

Звільнення за угодою сторін: актуальні консультації для кадровика

ПРАКТИКА КАДРОВИКА

Васильєв Юрій
Організація обліку військовозобов’язаних і призовників з нуля

На підприємство надійшов лист із військового комісаріату, який зобов’язує керівника у найкоротший строк подати до військкомату списки військовозобов’язаних і забезпечити прибуття до військкоматів військовозобов’язаних осіб. Як бачимо, події сьогодення підтверджують важливість виконання завдань у сфері оборони й особливо потребу якісної організації військового обліку військовозобов’язаних осіб на підприємствах. Мета цієї статті — надати читачам чіткий алгоритм організації військового обліку військовозобов’язаних та призовників з нуля.

ЗАОЧНЕ НАВЧАННЯ

Постернак Микола
Курс «Основи загальнообов’язкового державного соціального страхування»
Заняття 10. Виплати, які враховуються і які не враховуються під час обчислення середньоденної заробітної плати для визначення розміру допомоги по тимчасовій непрацездатності і по вагітності та пологах

Щоб правильно визначити розмір допомоги по тимчасовій непрацездатності чи по вагітності та пологах, треба правильно визначати не лише період, за який провадитиметься розрахунок, а й суми, з яких його провадитимуть. Автор систематизував у зручній таблиці виплати, що належать до фонду оплати праці, і визначив, які з них слід враховувати, а які — ні під час розрахунку допомоги по тимчасовій непрацездатності і по вагітності та пологах.

АКТУАЛЬНА КОНСУЛЬТАЦІЯ

Дегнера Ігор
Якщо працівника, який працює за строковим договором, призвали на службу у зв’язку з мобілізацією

Працівник працює за строковим трудовим договором. До закінчення строку договору його призвали на військову службу за призовом під час мобілізації на особливий період. Якими мають бути дії роботодавця?

Биць Ігор
Якщо працівник, якого прийнято на роботу, не приступив до виконання обов’язків

Коли має бути видано наказ про прийняття на роботу? Які дії повинен вчинити роботодавець, якщо працівник не приступив до роботи? У який строк працівник може оскаржити своє звільнення?

Лазоренко Олександр
Особливості видачі листка непрацездатності не за місцем проживання

Особа має право вибирати лікуючого лікаря і лікувально-профілактичний заклад, де обстежуватиметься, лікуватиметься та отримуватиме допомогу по тимчасовій втраті працездатності, по вагітності та пологах, не за місцем проживання чи роботи. Як це організувати? Що повинна зробити особа, щоб обслуговуватися в медичному закладі за місцем фактичного постійного чи тимчасового проживання? А які мають бути дії працівників медичного закладу у цьому випадку? Ознайомимося з порадами фахівця.

СУДОВА ПРАКТИКА

Ухвала Вищого адміністративного суду України «Про скасування наказів, поновлення на роботі, стягнення середньомісячного заробітку за час вимушеного прогулу» від 5 лютого 2014 року

АКТУАЛЬНА КОНСУЛЬТАЦІЯ

Стахів Ольга
Розробка та впровадження системи оцінювання персоналу та організації навчання на підприємстві

Як створити такі умови, щоб усі працівники були заінтересовані в підвищенні професійного рівня, а висококваліфіковані працівники — зацікавлені передавати свій досвід? Питання особливо загострюється, коли з’являються так звані незамінні фахівці. Не завжди в сучасних умовах, коли стрімкими темпами змінюються технології, обладнання та умови праці, система професійної підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації безпосередньо на виробництві є ефективною. Що ж треба зробити, щоб ця система успішно працювала і як досягти того, щоб працівник отримував заробітну плату згідно з кваліфікацією. Автор пропонує заходи з мотивації працівників середнього підприємства до підвищення кваліфікації.

ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ

  • Згідно зі змінами, які набули чинності 1 жовтня 2011 року з прийняттям Закону України «Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи» від 8 липня 2011 року № 3668-VI, вік виходу на пенсію для жінок поступово збільшується з 55 до 60 років. Так, жінка, яка народилася 15 квітня 1958 року, має право на пенсію за віком при досягненні віку 57 років. У той же час пенсії на пільгових умовах жінкам, які працювали на роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком № 2, призначають у разі дотримання відповідних вимог, зокрема, якщо їм виповниться 50 років. За рахунок яких коштів відшкодовується доставка пільгової пенсії після виповнення жінці 55 років і до досягнення нею підвищеного пенсійного віку, зокрема, у нашому випадку — 57 років?
  • З ухваленням Верховною Радою України антикорупційного законодавства між працівниками залізниці виникає конфлікт інтересів, адже часто-густо на одній лінійній станції або у структурному підрозділі залізниці працюють, скажімо, мати й дочка, чоловік і дружина, брати й сестри. Кадрові працівники намагаються переведенням з однієї посади на іншу уникнути конфлікту інтересів, за що вже бувало притягали до відповідальності, але практика свідчить, що більшість працівників доведеться звільнити.
    • Як бути з працівниками, які, наслідуючи батьків, представляють династію залізничників у четвертому, п’ятому поколіннях, якщо нема можливості перевести їх на іншу посаду чи підприємство, бо воно єдине у місцевості, де проживають працівники?
    • Чи є звільнення таких працівників порушенням конституційного права на працю?
    • Чи є для залізничників винятки із загального правила (підп. 16 і 17 постанови Ради народних комісарів УРСР «Про суміщення посад та про службу родичів в установах, підприємствах та організаціях…» від 4 червня 1933 року № б/н)?
    • До якого державного органу можна звернутися для вирішення цієї проблеми?
  • Посадові обов’язки інспектора з кадрів у територіальному центрі соціального обслуговування (надання соціальних послуг) регламентуються посадовою інструкцією. Але при цьому адміністрація вимагає ще й написання щомісячних планів роботи. Чи повинен інспектор з кадрів писати щомісячні плани?
  • Працівника К. прийняли на роботу за переведенням у 2005 році. В особовій картці (розділ «Відпустки») зазначено 42 календарних дні. Підтвердних документів на тривалість такої відпустки нема. Йому нараховують відпустку у кількості 42 календарних дні (24 дні основна + 4 дні за стаж + 2 дні за роботу в зоні посиленого радіоекологічного конт­ролю + 12 днів за шкідливі умови праці). На підставі колективного договору працівник має право на додаткову відпустку за шкідливі умови праці 7 календарних днів, отже, тривалість відпусток основної і додаткової має становити 37 календарних днів. Працівникові П., якого теж прийняли за переведенням (має право на додаткову відпустку за ненормований робочий день згідно з колективним договором 7 календарних днів), зберегли відпустку раніше встановленої тривалості — 42 календарних дні (30 + 12). Чи маємо ми право зберегти працівникові додаткову відпустку тривалістю 12 календарних днів?
  • Державне підприємство здійснює первинну професійну підготовку, перепідготовку і підвищення кваліфікації своїх працівників самостійно. Зазначені послуги іншим підприємствам не надає. Працівники, як правило, мають досвід роботи на інших підприємствах або навчалися в профтехучилищах. Держкомітет України з питань регуляторної політики та підприємництва у листі від 21 жовтня 2008 року № 8864 роз’яснює, що у разі коли суб’єкт господарювання не надає послуг у сфері професійно-технічної освіти, то йому не потрібно одержувати відповідної ліцензії. Чи має підприємство ліцензувати навчання працівників, якщо після його закінчення видається свідоцтво недержавного зразка?

ПРАВОВА ІНФОРМАЦІЯ

  • Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обмеження втручання у діяльність суб’єктів господарювання» від 22 липня 2014 року № 1600-VII
  • Закон України «Про внесення змін до статті 28 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» від 22 липня 2014 року № 1604-VII
  • Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2014 рік» від 31 липня 2014 року № 1622-VII
  • Закон України «Про внесення змін до законів України «Про військовий обов’язок і військову службу» та «Про засади запобігання і протидії корупції» від 12 серпня 2014 року № 1634-VII
  • Наказ Міністерства соціальної політики України «Про затвердження Порядку видачі та форм документів про підтвердження результатів неформального професійного навчання осіб за робітничими професіями» від 17 липня 2014 року № 477
  • Лист Міністерства соціальної політики України «Щодо нарахування середнього заробітку мобілізованим працівникам» від 11 серпня 2014 року № 1146/13/84-14
  • Лист Міністерства соціальної політики України «Про розрахунок норми тривалості робочого часу на 2015 рік» від 9 вересня 2014 року № 10196/0/14-14/13

ШПАРГАЛКА НА КОЖЕН ДЕНЬ

  • Розміри виплат при народженні дитини