...
Реєструйся

Зміст журналу «Довідник кадровика» № 1 — 2015


Шановні колеги!

Вітаємо у новому році нових передплатників журналу, просто читачів і всіх тих, хто понад десятиліття користується журналом і завдяки фаховим консультаціям експертів нашого видання став висококласним спеціалістом кадрової справи!

Бажаємо вам успішної кар’єри, а для цього ми, як завжди, забезпечимо вас надійним джерелом професійної інформації, зокрема з трудового права, кадрового діловодства, пенсійного та соціального страхування.

Сподіваємося, що у цьому році нарешті буде прийнято Трудовий кодекс, про який так давно говорять, а відтак буде усунено певні суперечності і неузгодженості, які існують у чинному трудовому законодавстві.

У редакційному портфелі на 2015 рік своєї публікації чекають статті, в яких розглядатимуться питання прийняття і звільнення з роботи, але не лише в традиційному викладі, а в контексті тих особливостей, які законодавством остаточно не врегульовано і які на практиці спричиняють найбільше труднощів.

Крім того, ми готуємо статті на теми: «Вихідна допомога: коли і кому виплачується», «Працівник не хоче йти у відпустку: пропонуємо варіанти», «Працівник на сезон: основні нюанси», «Робота у сільському господарстві: оформлення відносин» та багато інших практичних матеріалів.

Нагадуємо, що у редакції можна передплатити журнал «Довідник кадровика» на рік із будь-якого місяця.

Пишіть, телефонуйте, пропонуйте потрібні вам теми, і вони неодмінно будуть опубліковані на сторінках журналу.

З найкращими побажаннями,
головний редактор
Ярослава Паньків

ЗАОЧНЕ НАВЧАННЯ

Перевіряємо свої знання. Курс «Основи загальнообов’язкового державного соціального страхування»

МОНІТОРИНГ ЗАКОНОДАВСТВА

НАБУЛИ ЧИННОСТІ

КОРИСНІ ПОРАДИ

Присвоєння чергового рангу державному службовцеві, який перебував у тривалій відпустці без збереження заробітної плати: роз’яснення експертів

КОРИСНІ ПОРАДИ

Спеціальний стаж у закладах та установах освіти й охорони здоров’я, що дає право на пенсію за вислугу років: роз’яснення експертів

ТРУДОВЕ ЗАКОНОДАВСТВО

Васильова Зоя
Припинення трудового договору з працівником, який не витримав випробування при прийнятті на роботу

Чи вправі роботодавець в односторонньому порядку встановлювати для працівника випробування? Чи всім працівникам можна встановлювати випробування? Може, вам не все зрозуміло щодо строків випробування? А як оцінити працівника під час випробування і хто має це робити? Ну от здійснили ви процедуру випробування, отримали результат — задовільний або незадовільний, що далі? Читайте статтю, застосовуйте на практиці…

ПРАКТИКА КАДРОВИКА

Звірич Лариса
Робота під час відпустки: чи можлива і за яких умов?

Спершу висвітлимо питання про право на відпустку: які працівники його мають? Основний постулат закріплено у статті 45 Конституції України: «Кожен, хто працює, має право на відпочинок». Розберемося з видами відпусток: щорічними, додатковими, соціальними, — а відтак розглянемо на прикладах, чи може працівник працювати під час відпустки, за яким трудовим договором, на яких умовах, які документи мусить надати.

ДЕРЖАВНА СЛУЖБА

Безрук Тетяна
Деякі питання, що стосуються служби в органах місцевого самоврядування і державного службовця

Дано відповіді на три практичних запитання: «Чи потрібно складати Присягу посадової особи органів місцевого самоврядування, якщо раніше приймалася Присяга державного службовця?», «Чи зараховується стаж державного службовця до стажу перебування на посаді в органах місцевого самоврядування для надання додаткової відпустки?», «Кого можна увести до складу конкурсної комісії для проведення конкурсного відбору на вакантну посаду в органах місцевого самоврядування з нечисленним апаратом: хто має право очолювати цю комісію і який кількісний склад конкурсної комісії має передбачатися для її утворення?».

АКТУАЛЬНА КОНСУЛЬТАЦІЯ

Васильова Зоя
Надання інформації за запитом на публічну інформацію

Дано відповіді на запитання щодо надання публічної інформації згідно із Законом України «Про доступ до публічної інформації», а саме: про порядок відшкодування матеріальної та моральної шкоди за невчасне надання інформації за запитом на публічну інформацію; про можливу відмову в наданні інформації за запитами на неї; хто зобов’язаний надавати інформацію за запитами на публічну інформацію; про можливе проведення он-лайн консультацій на офіційних веб-сайтах центральних органів виконавчої влади; про критерії для визнання документів офіційними; про звільнення від стягнення плати за копіювання або друк документів, наданих за запитом на інформацію.

СУДОВА ПРАКТИКА

Григор’єва Лілія
Звільнення працівника у зв’язку з виявленою його невідповідністю займаній посаді або виконуваній роботі (п. 2 ст. 40 КЗпП України) (Продовження)

Які підстави, передбачені у пункті 2 статті 40 КЗпП, визначаються як об’єктивна нездатність працівника виконувати належним чином доручену роботу? Що таке «виявлена невідповідність»? Хто і як саме зобов’язаний довести невідповідність працівника займаній посаді? Коли кваліфікація може бути критерієм для визнання працівника таким, що не відповідає виконуваній роботі чи займаній посаді? Для чого проводять атестацію? Які бувають порушення в ухваленні рішень за результатами атестації? Чи можна застосувати переатестацію як дисциплінарне стягнення?

Постанова Верховного Суду України «Про визнання незаконним наказу про притягнення до дисциплінарної відповідальності» від 22 жовтня 2014 року

ШКОЛА УДОСКОНАЛЕННЯ КАДРОВИКА

Герасимов Олексій
Ліквідація підприємства: порядок проведення та документальне оформлення (Закінчення)

Як провести інвентаризацію підприємства, що ліквідується? Хто має оцінити його майно? У якій черговості підприємство має розрахуватися із кредиторами? Коли треба скласти ліквідаційний баланс? Як правильно оформи звільнення працівників у зв’язку з ліквідацією підприємства?

ПОСАДОВІ ІНСТРУКЦІЇ

Клименко Олександр
Банк посадових інструкцій для екзотичних посад: бізнес-аналітик

Хто такий бізнес-аналітик? Які відповідники до посади «Бізнес-аналітик» містяться у міжнародних стандартах професійної класифікації та Класифікаторі професій? Що зазначають у посадовій інструкції бізнес-аналітика?

ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ

  • Науковий працівник досяг пенсійного віку і звільнився з посади у зв’язку з виходом на наукову пенсію. Згодом він захотів повернутися на роботу і продовжити наукову діяльність. Як зарахувати цю особу на посаду наукового працівника — за контрактом, згідно із законодавством про наукову і науково-технічну діяльність, чи за безстроковим трудовим договором, щоб збереглося право на отримання наукової пенсії?
  • Чи зараховується час навчання в школі міліції з 12 листопада 2002 року до 5 квітня 2003 року до педагогічного стажу для виплати надбавки за вислугу років?
  • Практикант звернувся на підприємство для проходження переддипломної виробничої практики. Чи може він пройти таку практику без оформлення на підприємство (вакантних місць нема)?
  • Згідно із постановою Червонозаводського районного суду м. Харкова від 23 березня 2014 року начальника дільниці № 58 КП «Жилкомсервіс» Приходько В. О. визнано винною у скоєнні адміністративного правопорушення, передбаченого частиною першою статті 1725 КУпАП, та накладено адміністративне стягнення у вигляді штрафу на користь держави у розмірі 680 грн. Указана постанова набула чинності 31 березня 2014 року. Відповідно до абзацу другого частини 2 статті 22 Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції» особи, яких притягнуто до адміністративної відповідальності за корупційні правопорушення, пов’язані з порушенням обмежень, передбачених цим Законом, підлягають звільненню з роботи (служби) у триденний строк із дня отримання органом державної влади, органом місцевого самоврядування, підприємством, установою, організацією копії відповідного судового рішення, яке набуло законної сили, якщо інше не передбачено законом. Як правильно звільнити працівницю?

СОЦІАЛЬНЕ СТРАХУВАННЯ

Лазоренко Олександр
Перенесення робочих днів у 2015 році для святкування новорічних свят та оплата листків непрацездатності в період перенесення робочих днів на підприємстві

Кабінет Міністрів України задля створення сприятливих умов для святкування 1 січня — Нового року та 7 січня — Різдва Христового, а також раціонального використання робочого часу своїм розпорядженням рекомендує керівникам підприємств перенести у 2015 році для працівників, яким установлено 5-денний робочий тиждень із двома вихідними днями, три робочих дні. А як у період перенесення робочих днів на підприємстві надаватимуться відпустки, виконуватиметься графік виходу на роботу та оплачуватимуться листки непрацездатності — пропонуємо дізнатися із матеріалу статті.

ПРАВОВА ІНФОРМАЦІЯ

  • Постанова Кабінету Міністрів України «Про внесення зміни до пункту 3 Порядку обчислення стажу державної служби» від 22 жовтня 2014 року № 562
  • Наказ Міністерства соціальної політики України, Міністерства освіти і науки України «Про затвердження нормативно-правових актів щодо підтвердження результатів неформального професійного навчання осіб за робітничими професіями» від 16 грудня 2013 року № 875/1776
  • Наказ Міністерства фінансів України «Про затвердження Положення про інвентаризацію активів та зобов’язань» від 2 вересня 2014 року № 879
  • Лист Міністерства юстиції України «Щодо відмови від обов’язковості та переходу до добровільності використання печаток суб’єктами господарювання приватного права» від 14 серпня 2014 року № 6820-0-4-14/8.1
  • Роз’яснення Міністерства юстиції України «Щодо моделі поведінки, яка допоможе запобігти ініціюванню корупційних проявів» від 2 жовтня 2014 року