...
Реєструйся

Зміст журналу «Довідник кадровика» № 12 — 2015


Вітаю вас, шановні колеги!

От і залишився позаду ще один рік. Протягом цього часу відбулося багато подій, які впливали на нашу з вами роботу: зазнавали змін чинні норми, приймалися нові законодавчі акти. Усі ці зміни відображалися на сторінках журналу — експерти аналізували нові норми, давали рекомендації щодо їх практичного застосування.

У цьому номері журналу зверніть увагу на статті: «До проекту Трудового кодексу України», «Державні статистичні спостереження з праці у 2016 році», «Чергове оновлення Класифікатора професій: Зміна № 3».
Для легшого користування усім масивом інформації, опублікованим на сторінках журналу , наприкінці вміщено Перелік матеріалів, опублікованих у журналі «Довідник кадровика» у 2015 році.
Сподіваємося, що календар-підказка (с. 114), який публікуватиметься у журналі щомісяця,  допоможе при складанні графіків роботи й обліку робочого часу.

Як відомо, розпорядженням Кабінету Міністрів України від 11 листопада 2015 року № 1155-р рекомендовано роботодавцям перенести робочі дні у 2016 році з урахуванням встановлених законом святкових і неробочих днів.
Отже, у 2016 році, 8 січня буде вихідним днем, а відтак чотири дні (7–10 січня) утворять різдвяні канікули.
Так само буде по чотири вихідних для святкування 8 березня (5–8 березня) і дня Конституції України (25–28 червня).
Вихідні дні 8 січня, 7 березня і 27 червня доведеться відпрацьовувати по суботах 16 січня, 12 березня і 2 липня відповідно.
На 1 травня 2016 року (неділю) припадає одразу два свята (День солідарності трудящих та Великдень), але додатковий вихідний буде лише один — 3 травня.

Нагадаємо, що розпорядження про перенесення робочих днів носить рекомендаційний характер і роботодавець може встановлювати графіки роботи відповідно до вимог законодавства.
З 1 грудня 2015 року стартує черговий Всеукраїнський конкурс «Кадровик року». Напередодні чарівних зимових свят від імені редакції вітаємо вас із Новим роком і Різдвяними святами.

Вдалого вам року, нових звершень, професійного зростання й упевненості в майбутньому. Нехай навколо вас панують лише любов і злагода!

З глибокою повагою,
головний редактор
Ярослава Паньків

МОНІТОРИНГ ЗАКОНОДАВСТВА

ТРУДОВЕ ЗАКОНОДАВСТВО

Бойко Микола
Особливості працевлаштування іноземців та осіб без громадянства в Україні

Які підстави вважаються законними для перебування іноземців та осіб без громадянства на території України? На який строк видається дозвіл на застосування праці іноземців та осіб без громадянства? Яка відповідальність передбачена законодавством у разі застосування праці іноземців на умовах трудового або іншого договору без відповідного дозволу? У яких випадках дозвіл на застосування праці іноземця не потрібен?

ДЕРЖАВНА СЛУЖБА

Палеха Юрій, Макуха Олександр
Документування прийняття на державну службу. Формування, ведення та зберігання особових справ

Як формувати особові справи державних службовців та посадових осіб органів місцевого самоврядування? Які вимоги висуваються до оформлення документів особової справи? Як зберігати особові справи? Чи можна використовувати раніше сформовану особову справу у разі повернення особи на державну службу?

ПРАКТИКА КАДРОВИКА

Носіков Олександр
Чергове оновлення Класифікатора професій: вийшла Зміна № 3

У 2015 році Національний класифікатор України «Класифікатор професій ДК 003:2010» оновлюється вже вдруге. Тож на яких професіях була сконцентрована основна увага? Розглянемо цю Зміну докладніше. З набуттям чинності Зміною № 3 змінилися назви деяких професійних угруповань, а також кодів КП та професійних назв робіт. А хочете знати, якими важливими та перспективними посадами і професіями з набуттям чинності Зміни № 3 поповнився КП? Пропонуємо до уваги матеріал на цю тему.

Сеник Інеса
Державні статистичні спостереження з праці у 2016 році

Які зміни відбулися у статистичній звітності на кінець 2015 року? Чи треба подавати у 2016 році звіт за формою № 6-ПВ? Хто має повідомити респондента про те, які форми статистичних спостережень він має подати? Чи зобов’язаний респондент подавати звіт на папері, якщо він відзвітував в електронній формі?

КОМЕНТАР ЗАКОНОДАВСТВА

Дроздик Олександр
До проекту Трудового кодексу України

Верховною Радою України 5 листопада цього року ухвалено в першому читанні проект Трудового кодексу України. Ця подія мала широкий резонанс серед кадровиків. Інтерес викликали правові норми законопроекту, які вперше з’явилися у трудовому праві, а також ті із норм, які певною мірою було змінено. Редакція журналу «Довідник кадровика» зустрілася з головою підкомітету з питань регулювання трудових відносин та зайнятості населення Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення про основні положення проекту. Що нам чекати від цього документа?

СУДОВА ПРАКТИКА

Постанова Верховного Суду України «Про стягнення недоплаченої заробітної плати за час відпусток» від 7 жовтня 2015 року(Витяг)

ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ

  • Чи зберігається за працівниками відпустка раніше встановленої більшої тривалості?
  • Про затвердження антикорупційної програми організації і відповідальну за її реалізацію особу
  • Щодо встановлення посадового окладу головного бухгалтера театру
  • Чи індексується звільненим працівникам заробітна плата за попередні місяці?

СОЦІАЛЬНЕ СТРАХУВАННЯ

Лазоренко Олександр
Допомога на поховання: у яких випадках виплачується і з яких джерел

На підставі яких документів і в які строки виплачується допомога на поховання? Чи існують граничні строки набуття права на її виплату? Чи виплачується допомога на поховання осіб, які не досягли пенсійного віку й на час смерті не працювали, не перебували на службі, не зареєстровані в центрі зайнятості як безробітні?

ПРАВОВА ІНФОРМАЦІЯ

  • Законопроект Верховної Ради України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за порушення встановлених законом гарантій працівникам, призваним на військову службу» (реєстраційний № 2035а від 5 червня 2015)
  • Законопроект Верховної Ради України «Про внесення змін до статті 119 Кодексу законів про працю (щодо працівників приватних осіб — підприємців, призваних на військову службу)» (реєстраційний № 2317а від 8 липня 2015 року)
  • Законопроект Верховної Ради України «Про внесення змін до Кодексу законів про працю України (щодо гармонізації законодавства у сфері запобігання та протидії дискримінації із правом Європейського Союзу)» (реєстраційний 3442-2 від 12 листопада 2015 року)
  • Постанова Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку надання статусу інваліда війни особам, які отримали інвалідність внаслідок поранення, контузії або каліцтва, одержаних під час безпосередньої участі в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення» від 8 вересня 2015 року № 685
  • Постанова Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 4 березня 2015 р. № 105» від 4 листопада 2015 року № 911
  • Наказ Міністерства юстиції України «Про забезпечення зберігання документів, вивезених з тимчасово окупованої території та території проведення антитерористичної операції» від 7 вересня 2015 року № 1656/5
  • Наказ Міністерства фінансів України «Про затвердження форми Звіту про використання коштів, виданих на відрядження або під звіт, та Порядку його складання» від 28 вересня 2015 року № 841
  • Лист Державної фіскальної служби України «Щодо необхідності надання власником підприємства повідомлення про прийняття працівника (керівника підприємства) на роботу до ДФС, якщо такі відомості направлені державним реєстратором у зв’язку зі зміною керівника» від 28 жовтня 2015 року № 22788/6/99-99-17-03-03-15

ПЕРЕЛІК МАТЕРІАЛІВ, ОПУБЛІКОВАНИХ У ЖУРНАЛІ «ДОВІДНИК КАДРОВИКА» У 2015 РОЦІ