...
Реєструйся

Зміст журналу «Довідник кадровика» № 4 — 2015


Шановні колеги!

Насамперед хочу привітати усіх із Днем кадровика, який відзначаємо щороку 27 квітня. Переконана, святу День кадровика бути, адже кадрова служба — це саме той головний «системний блок», у якому акумулюється інформація про працівників усіх служб — від вахтера до генерального директора!

Сподіваємося, що нас підтримають державні установи, від котрих залежить офіційне запровадження цього свята.

Якщо ж перейти до наших професійних за­цікавлень, то треба звернути увагу на Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення окремих питань мобілізації та соціального захисту громадян України, які підлягають звільненню з військової служби під час особливого періоду або у зв’язку з оголошенням демобілізації» від 3 березня 2015 року, реєстраційний номер законопроекту 2283. 18 березня поточного року Закон було прийнято на черговому засіданні Верховної Ради України.

На що треба звернути увагу, ознайомлюючись із Законом:

— працівники, які були призвані під час мобілізації, протягом двох років із дня звільнення їх зі служби мають переважне право на залишення на роботі у разі скорочення посад (ст. 42 КЗпП);
— не можна скорочувати робочі місця працівників, призваних у зв’я­зку з мобілізацією;
— робоче місце і середня заробітна плата мають зберігатися за працівниками, які під час військової служби отримали поранення і перебувають на лікуванні у медичних закладах, потрапили у полон або визнані безвісно відсутніми, аж поки вони не повернуться після лікування або будуть визнані судом померлими;
— працівники не підлягають повторному призову протягом шести місяців із дня звільнення з військової служби у запас, можуть призиватися лише за їх згоди.

Повний текст Закону буде вміщено у наступному номері журналу.

Бажаємо всім, хто причетний до роботи з персоналом, щастя, здоров’я, підтримки керівництва і завжди гарного настрою!

З повагою,
головний редактор
Ярослава Паньків

МОНІТОРИНГ ЗАКОНОДАВСТВА

НАБУЛИ ЧИННОСТІ

ТРУДОВЕ ЗАКОНОДАВСТВО

Звірич Лариса
Допомога по безробіттю: кому і коли її виплачують та в якому розмірі

Хто може набути статусу безробітного? Які документи подають для реєстрації як безробітних інваліди, іноземці та особи без громадянства, переселенці з окупованої території, випускники навчальних закладів, члени особистого селянського господарства, військовослужбовці, особи, що мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню?

ДЕРЖАВНА СЛУЖБА

Безрук Тетяна
Атестація посадових осіб органів місцевого самоврядування

Хто з посадовців підлягає, а хто не підлягає атестації? Який порядок проведення атестації? Як скласти службову характеристику? Чи має право комісія провести атестацію, якщо посадова особа не з’явилася на атестацію з поважних причин? Як відбувається оформлення результатів атестації?

 

ПРАКТИКА КАДРОВИКА

Бойко Микола
Особливості правового статусу мобілізованих працівників і допуск до роботи демобілізованих працівників

З огляду на ситуацію, що склалася в Україні, тема мобілізації військовозобов’язаних працівників виходить на перший план. Значною мірою ці питання стосуються збереження за працівниками робочого місця, проведення виплат протягом часу відсутності на роботі у зв’язку з мобілізацією тощо. Усе частіше виникають і проблемні питання, пов’язані з демобілізацією військовозобов’язаних працівників, зокрема щодо того, коли демобілізований працівник повинен приступити до роботи. У статті даються рекомендації щодо вирішення тих чи тих ситуацій працівникам кадрових служб.

Носіков Олександр
Як правильно підібрати персонал для будівельної компанії

Іноді не вдається умовити потрібного робітника будівельної спеціальності із центру поїхати на будівництво у регіон, навіть за умов підвищення заробітної плати й відкриття нових кар’єрних перспектив. Де шукати кваліфікованих фахівців-будівельників?

КОМЕНТАР ЗАКОНОДАВСТВА

Васильєв Юрій
Щодо удосконалення порядку проходження військової служби та соціального захисту. Новації Закону № 116

Які додаткові пільги й гарантії передбачено для працівників, прийнятих на військову службу за контрактом під час мобілізації відповідно до Закону № 116? Кому згідно із вказаним Законом не надається відстрочка від призову на строкову військову службу? Які зміни відбулися щодо призовного віку?

АКТУАЛЬНА КОНСУЛЬТАЦІЯ

Васильова Зоя
Чи є інформація про державних службовців (працівників апарату суду) інформацією з обмеженим доступом

До міського районного суду надходять численні запити про доступ до публічної інформації з питань роботи суду. З’ясуємо, що таке публічна інформація, яка інформація є з обмеженим доступом? Скажімо, ви хочете одержати доступ до судових рішень: чим забезпечується цей доступ? Розберемося, які персональні дані про фізичну особу не належать до конфіденційної інформації, а які належать і чи є інформація про державних службовців (працівників апарату суду) інформацією з обмеженим доступом. Чи можна надати на запит інформацію про працівника суду, що відповідає за певну ділянку роботи?

Правдивець Олександр
Щодо окремих питань урегулювання трудових відносин із працівниками, призваними під час мобілізації, які звільняються з військової служби

Хто має надавати підприємству інформацію стосовно полонених, убитих, зниклих безвісти працівників? Хто має сповістити роботодавця про те, що працівник звільнений з військової служби? Які документи вимагати у працівника на підтвердження проходження ним військової служби під час мобілізації? Як діяти у ситуації, коли дата повернення працівника з військової служби не збігається з датою фактичного виходу його на роботу?

СУДОВА ПРАКТИКА

Постанова Верховного Суду України «Про стягнення заборгованості із заробітної плати, середнього заробітку за час вимушеного прогулу та відшкодування моральної шкоди» від 21 січня 2015 року

ДІЛОВОДСТВО

Загорецька Олена
Номенклатура справ відділу кадрів

Як раціонально організувати обіг усіх кадрових документів на підприємстві та правильно сформувати їх у справи? З яких документів складається номенклатура справ відділу кадрів? Хочете знати, як розподілити виконані документи по справах, як правильно, згідно з вимогами, їх назвати, які терміни зберігання встановити? А що як до справи потрапили документи з неоднаковими строками зберігання — який строк зберігання встановити? Пропонуємо ознайомитися зі складом і строками зберігання документів, що створюються й групуються у справи в процесі діяльності відділу кадрів.

ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ

  • З 1 січня 2015 року набула чинності норма частини третьої статті 24 КЗпП, де сказано, що працівник не може бути допущений до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу, та повідом¬лення центрального органу виконавчої влади з питань забезпечення формування та реалізації державної політики з адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування про прийняття працівника на роботу в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України. Оскільки на цей час Кабінетом Міністрів України не встановлено порядку такого повідомлення, кадрова служба оформлює його довільно і надсилає листом на адресу Державної фіскальної служби. Як правильно кадровій службі виконувати зазначені вимоги КЗпП?
  • Працівника прийняли на роботу за строковим трудовим договором. Від початку роботи його вже двічі викликали до військкомату по одному дню. Існує вірогідність, що його можуть призвати на військову службу у зв’язку з мобілізацією. На цей час за ним зберігатиметься робоче місце і середня заробітна плата. Як бути, якщо строковий договір скінчиться раніше, ніж мобілізація?
  • Дію дозволу на працевлаштування іноземця продовжено. Треба звільнити працівника і знову прийняти на роботу чи можна видати наказ, у якому вказати про продовження строку роботи?
  • На базі ліквідованого управління обласної державної адміністрації утворюється відповідний департамент. Як перевести державного службовця (спеціаліста І категорії), який перебуває у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, на вищу посаду (провідного спеціаліста), щоб не проводити стажування (не переривати відпустки, у якій перебуває працівниця) — у новоствореному департаменті рівноцінної посади нема?

ОХОРОНА ПРАЦІ

Лисюк Микола
Безпечні умови праці при низькій температурі

Який мікроклімат вважається охолоджувальним і як він впливає на організм людини? Кого не дозволено допускати до роботи в умовах низької температури? Яких заходів вживають для нормалізації мікроклімату в приміщенні? Яких дій потрібно дотримуватися при наданні першої допомоги в разі переохолодження?

ПРОФЕСІЙНА КЛАСИФІКАЦІЯ

Клименко Олександр
Особливості атестації робітників підприємства

Атестація працівників, які належать до професійної категорії робітників, зазвичай називається «кваліфікаційною атестацією» (атестація інших категорій працівників теж, по суті, є кваліфікаційною, але термін «кваліфікаційна» використовується значно рідше). Її проводять зазвичай не атестаційні, а кваліфікаційні комісії. Порядок кваліфікаційної атестації робітників регулюється спеціальними нормативно-правовими актами і проводиться за певною процедурою. Детально про це — у статті…

ПРАВОВА ІНФОРМАЦІЯ

  • Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення порядку проходження військової служби та питань соціального захисту громадян України, які проходять військову службу під час особливого періоду» від 15 січня 2015 року № 116-VIII
  • Указ Президента України «Про строки проведення чергових призовів, чергові призови громадян України на строкову військову службу та звільнення в запас військовослужбовців у 2015 році» від 17 лютого 2015 року № 88/2015
  • Постанова Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України з питань призначення пенсій» від 18 лютого 2015 року № 56
  • Постанова Кабінету Міністрів України «Про роботу за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій, які переміщуються з районів проведення антитерористичної операції» від 4 березня 2015 року № 81
  • Постанова Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку виплати компенсації підприємствам, установам, організаціям у межах середнього заробітку працівників, призваних на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період» від 4 березня 2015 року № 105
  • Наказ Міністерства соціальної політики України «Про затвердження Порядку ведення Єдиного реєстру учасників антитерористичної операції» від 6 лютого 2015 року № 114
  • Наказ Міністерства внутрішніх справ України «Про затвердження Змін до Інструкції про умови виплати грошового забезпечення та заохочення військовозобов’язаних та резервістів Національної гвардії України» від 3 лютого 2015 року № 124
  • Лист Державної фіскальної служби України «Про застосування норм законодавства» від 14 лютого 2015 року № 4979/7/99-99-17-03-01-17