...
Реєструйся

КМУ затвердив порядок виплати 1000 грн вакцинованим — заявку на кошти слід подати до 29 грудня


Кабмін прийняв постанову від 9 грудня 2021 року № 1272 «Деякі питання надання допомоги в рамках Програми «єПідтримка»». Прем’єр-міністр Денис Шмигаль підкреслив, що програма дозволить підтримати бізнес, який найбільше відчув наслідки пандемії, та заохотити людей до вакцинації. «На першому етапі програма реалізовуватиметься з 19 грудня через застосунок Дія. Українці зможуть оформити віртуальні картки, які будуть розроблені спеціально для виплат. Оформлення картки «єПідтримка» безкоштовне і без жодної плати за обслуговування. Витратити 1000 грн можна буде на визначений перелік послуг», — зауважив Денис Шмигаль. Як відзначив Прем’єр-міністр, для отримання виплат на першому етапі треба подати заявку в Дії до 29 грудня.

Згідно з програмою повнолітні вакциновані двома дозами громадяни України, які мають сертифікат у застосунку Дія, зможуть отримати 1000 грн від держави і витратити їх на театри, кіно, музеї, спортзали, концерти, книги, внутрішні перевезення. Про це інформує Мінцифра.

Гроші надаються на 4 місяці з моменту отримання. Якщо за цей час вони не будуть витрачені, рахунок закриють. Кошти можна буде витратити як онлайн, так і офлайн, але лише на вказані категорії українського бізнесу.

Банки розпізнаватимуть категорію під час оплати карткою за допомогою МСС-кодів. Це код, який присвоюється торговій точці і характеризує напрям її бізнесу. При оплаті карткою єПідтримка він має збігтися з одним з кодів, указаних у постанові КМУ. Йдеться про MCC коди 5942, 7832, 7922, 7929, 7991, 4112, 4511, 7941, 7997. Якщо бізнес зареєстрований в іншій категорії, здійснити оплату не вдасться.

На що можуть бути витрачені кошти? «Ці кошти ви зможете витратити в музеях, театрах, кінотеатрах та книжкових магазинах, а також на внутрішні перевезення. Якщо захочеться купити светр у магазині, оплата не пройде, оскільки ця торгова точка має МСС-код «Одяг». Це саме стосується книг у супермаркетах. Але якщо ви будете купувати квиток на потяг або в кіно — платіж пройде, оскільки ця торгова точка має відповідний МСС, що підпадає під програму єПідтримки», — зазначила заступниця міністра з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій та цифровізації МКІП Анастасія Бондар.

Витратити гроші, переказати їх на іншу картку, зняти готівкою буде неможливо.

Мінцифри зазначає, що ця програма реалізується виключно в застосунку Дія. Тому закликає не вестися на дії шахраїв, які пропонуватимуть витратити гроші в інших місцях або перевести гроші з картки в готівку. Кіберполіція уважно відстежуватиме всі підозрілі ситуації та виплати.

Як зазначають у Мінекономіки, з 19 грудня послуга стане доступна в мобільному застосунку Дія, на другому етапі (3 квартал 2022 року) буде запропоновано альтернативний механізм нарахування, над яким зараз працюють. Наразі участь в програмі беруть 6 банків: Monobank, Альфа-банк, А-Банк, ПриватБанк, Укргазбанк, Ощадбанк. Поступово будуть долучатись і інші банки.

Джерело: https://buh.ligazakon.net

Матеріали до теми


Розмір одноразової допомоги потерпілому внаслідок випадку на виробництві
Сума одноразової допомоги потерпілому через нещасний випадок на виробництві або професійне захворювання визначається відповідно до ступеня втрати професійної працездатності, який ...
Гарантії для працівника, призваного на службу в ЗСУ
Відповідно до статті 119 Кодексу законів про працю України, за працівниками, призваними на строкову військову службу, військову службу за призовом ...
Коли контролюючий орган відмовляє в укладенні договору про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування
Згідно з положеннями розділу V Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженої наказом ...