...
Реєструйся

Компенсація з Держбюджету середнього заробітку – всім призваним працівникам!


Кабінет Міністрів затвердив постановою № 911 Зміни до Порядку виплати компенсації підприємствам, установам, організаціям у межах середнього заробітку працівників, призваних на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період.

Зміни розпочинаються вже з самої назви Порядку, що, власне, й розкриває їх зміст:

Порядок виплати компенсації підприємствам, установам, організаціям у межах середнього заробітку працівників, призваних на строкову військову службу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період або прийнятих на військову службу за контрактом у разі виникнення кризової ситуації, що загрожує національній безпеці, оголошення рішення про проведення мобілізації та (або) введення воєнного стану, а також працівникам, які були призвані на військову службу під час мобілізації, на особливий період та які підлягають звільненню з військової служби у зв’язку з оголошенням демобілізації, але продовжують військову службу у зв’язку з прийняттям на військову службу за контрактом.

У діючому варіанті – це Порядок виплати компенсації підприємствам, установам, організаціям у межах середнього заробітку працівників, призваних на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період.

Як бачимо, законотворці намагаються привести Порядок компенсації у відповідність до закону (ст. 119 КЗпП), у якому передбачено, що зберігаються місце роботи, посада і компенсується із бюджету середній заробіток за такими категоріями працівників:

  • призваними на строкову військову службу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період або прийнятими на військову службу за контрактом у разі виникнення кризової ситуації, що загрожує національній безпеці, оголошення рішення про проведення мобілізації та (або) введення воєнного стану на строк до закінчення особливого періоду або до дня фактичної демобілізації;
  • призваними під час мобілізації, на особливий період та які підлягають звільненню з військової служби у зв’язку з оголошенням демобілізації, але продовжують військову службу у зв’язку з прийняттям на військову службу за контрактом, але не більше ніж на строк укладеного контракту.

Тепер справедливість відновлена – у Порядку компенсації № 105 враховані всі ці категорії працівників.

Не менш важливою є норма щодо строку початку застосування Порядку № 105:

Установити, що дія цієї постанови поширюється на громадян України, які починаючи з:

  • 18 березня 2014 р. були призвані на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період;
  • 8 лютого 2015 р. були прийняті на військову службу за контрактом у разі виникнення кризової ситуації, що загрожує національній безпеці, оголошення рішення про проведення мобілізації та (або) введення воєнного стану;
  • 11 червня 2015 р. були призвані на строкову військову службу, а також призвані на військову службу під час мобілізації, на особливий період та які підлягають звільненню з військової служби у зв’язку з оголошенням демобілізації, але продовжують військову службу у зв’язку з прийняттям на військову службу за контрактом.

Тобто, за всі категорії призваних на військову службу працівників підприємства зможуть отримати компенсацію з Держбюджету, навіть якщо працівники призвані до появи самого Порядку № 105.

Слід звернути увагу, що змінено також додатоку 1 до Порядку № 105 – Звіт про фактичні витрати на виплату середнього заробітку працівникам, призваним на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період.

Названі зміни наберуть чинності після опублікування постанови № 911.

Читачі “КАДРОВИК-онлайн” зможуть одними з перших отримати оновлену форму Звіту про фактичні витрати на виплату середнього заробітку працівникам, призваним на військову службу.

Єдина електронна система «КАДРОВИК-онлайн»