...
Реєструйся

Компенсуєте працівнику за найм житла — сплатіть ЄСВ!


Відповідно до індивідуальної податкової консультації Державної фіскальної служби України від 23 квітня 2019 року № 1766/5/99-99-13-02-03-16/ІПК відносини, що виникають під час провадження діяльності, пов’язаної зі збором та веденням обліку єдиного внеску, регулюються виключно Законом України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 8 липня 2010 року № 2464 (далі — Закон № 2464).

Платниками єдиного внеску відповідно до абзацу сьомого пункту 1 частини першої статті 4 Закону № 2464 є підприємства, установи, організації, фізичні особи, які використовують найману працю, військові частини та органи, які виплачують грошове забезпечення, допомогу по тимчасовій епрацездатності, допомогу у зв’язку з вагітністю та пологами, допомогу, надбавку або компенсацію відповідно до законодавства для таких осіб: військовослужбовців (крім військовослужбовців строкової військової служби), поліцейських, осіб рядового і начальницького складу, у тому числі тих, які проходять військову службу під час особливого періоду, визначеного законами України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» та «Про військовий обов’язок і військову службу».

Базою нарахування єдиного внеску для роботодавців є сума нарахованої кожній застрахованій особі заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону України «Про оплату праці» від 24 березня 1995 року № 108/95-ВР, та сума винагороди фізичним особам за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами (п. 1 частини першої ст. 7 Закону № 2464).

До фонду оплати праці відносяться інші виплати, що мають індивідуальний характер, зокрема оплата найманого житла.

Враховуючи наведене, сума компенсації за найм житла, що виплачується поліцейським, є базою для нарахування єдиного внеску.