...
Реєструйся

Зміст журналу “Кадрова практика” №5, 2013


Доброго дня, любі читачі!

Легенький весняний вітерець разом з теплом приніс мрії про літній відпочинок. І правильно, бо хто не вміє відпочивати — той не вміє працювати! Але для того, щоб отримати задоволення від відпочинку, до нього треба ретельно підготуватися.
З’ясувати актуальні питання трудового законодавства вам допоможуть наші досвідчені експерти. Так, хто та на яких підставах має право отримати соціальну відпустку, можна дізнатися зі статті «Додаткові відпустки працівникам, які мають дітей».
Як, не допускаючи порушень, організувати режим роботи і відпочинку працівників у період травневих свят, розповість автор матеріалу «Режим роботи у травні та червні 2013 року при перенесенні робочих днів».
А від автора статті «Повернення з відпустки. Як налаштуватися на продуктивну працю» ви отримаєте поради, використавши які, зможете швидко зануритися у робочу атмосферу і працювати продуктивно навіть після тривалого й приємного відпочинку.
Нагадуємо адресу нашої електронної пошти: kadr_praktyka@mediapro.com.ua,за якою ви можете надсилати свої запитання та пропозиції. Для нас важлива думка кожного читача, тому ми завжди відкриті для спілкування та налаштовані на діалог із вами.

Звертаємо увагу, що розпочалася передплата унікального щомісячного журналу кадрових рішень «КАДРОВА ПРАКТИКА» на ІІ півріччя 2013 року. Зручніше це робити через редакцію, адже у нас найнижча ціна.

З глибокою повагою                                                                                         Редакція журналу

 

ОГЛЯД ЗАКОНОДАВСТВА

ТРУДОВЕ ПРАВО

Бойко Микола
Поновлення працівника на попередній роботі
На практиці трапляються випадки, коли внаслідок переведення працівника на іншу роботу порушуються його права або законні інтереси. Якщо переведення на іншу роботу було здійснено роботодавцем незаконно, працівника поновлюють на попередній роботі. Таке поновлення можливе за взаємною згодою сторін або на вимогу працівника за рішенням органу, який вирішує трудовий спір, чи за приписом органу, який здійснює контроль і нагляд за додержанням законодавства про працю.
У статті автор розглядає дії роботодавця щодо поновлення працівника на попередній роботі за рішенням комісії по трудових спорах або суду.

Губар Олена
Додаткові відпустки працівникам, які мають дітей
У статті розглядаються особливості надання одного з видів соціальної відпустки — додаткової оплачуваної відпустки працівникам, які мають дітей. Наводяться законодавчі норми щодо визначення права працівників на отримання цього виду відпустки та встановлення її тривалості, зокрема, якщо на період такої відпустки припадають святкові дні. Значна увага приділяється питанню її надання у перший рік роботи працівника і протягом наступних років роботи, зокрема за минулі роки та при звільненні. У статті наведено приклади, коли працівники, які мають дітей, втрачають право на додаткову оплачувану відпустку. Автор наводить перелік документів, які мають бути представлені працівниками, які мають дітей, для отримання додаткової оплачуваної відпустки. Положення статті ілюструються прикладами відповідних наказів.

ШКОЛА КАДРОВИКА І БУХГАЛТЕРА

Мєдвєдєва Таїсія
Створення підрозділу управління персоналом «з нуля» (Закінчення)
У статті розповідається про створення крок за кроком нового підрозділу управління персоналом. Значне місце відводиться питанням прийняття та передання раніше створених на підприємстві документів з кадрової роботи, а також взаємодії новоствореного підрозділу з іншими підрозділами підприємства.
Автор пропонує зразки наказів про створення підрозділу управління персоналом, про приймання-передавання кадрової документації та зразок акта про приймання-передавання цієї документації.

Звірич Лариса
Режим роботи у травні та червні 2013 року при перенесенні робочих днів
Якщо керівник підприємства на підставі розпорядження Кабінету Міністрів України прийняв рішення про перенесення робочих днів у травні 2013 року на наступні вихідні, у працівників, які хворіють або перебувають у відпустках різного виду чи відрядженні, виникає багато запитань: чи зобов’язані вони працювати за новим режимом роботи підприємства; як правильно розрахувати тривалість щорічної основної відпустки чи додаткової відпустки у зв’язку з навчанням, якщо серед днів таких відпусток є травневі свята; як оплачується листок непрацездатності, якщо працівник хворів у святкові дні або перебував у відрядженні.
Фахівець з трудового права на підставі положень нормативно-правових актів відповідає на ці запитання, а також наводить зразок наказу про перенесення робочих днів у травні 2013 року та зразок наказу про надання щорічної основної відпустки працівникові з урахуванням цих святкових днів.

ЗРАЗКОВЕ ДІЛОВОДСТВО

Загорецька Олена
Створюємо наказ правильно
У статті розглядаються вимоги до створення проекту наказу, його погодження, підписання, доведення до виконавців тощо. Основну увагу зосереджено на створенні наказів з основної діяльності та з адміністративно-господарських питань підприємства. Автор виділяє п’ять етапів підготовки наказу (від створення проекту до доведення наказу до виконавців); дає рекомендації щодо дій працівника, відповідального за підготовку наказу; детально розповідає про законодавчі вимоги та особливості оформлення цього виду документа на кожному з етапів; наводить стилістичні вимоги до тексту наказу. Положення статті ілюструються прикладами оформлення реквізитів наказу з урахуванням вимог нормативних документів. Також наводиться зразок аркуша погодження, який потрібно оформити у разі, якщо проект наказу погоджується з кількома підприємствами, та зразок аркуша ознайомлення працівників з наказом.

КАЛЕНДАР ПАМ’ЯТНИХ ДАТ

Лихотоп Ростислав
Національні та міжнародні державні, святкові, професійні та пам’ятні дні. Червень-2013

PRO-ПЕРСОНАЛ

Голубєва Ірина
Повернення з відпустки: як налаштуватися на продуктивну працю
Повертаєшся з відпустки сповненим сил та енергії. Проте до кінця робочого дня таке піднесення кудись зникає, з’являється відчуття дискомфорту, пригніченості. Доводиться знову звикати до ранніх підйомів, виснажливої дороги, тривалого перебування на робочому місці (особливо коли робота «сидяча»), обідніх перерв у відведений час. Монотонна робота, постійна концентрація уваги, спілкування з колегами та клієнтами призводять до психологічного виснаження. Що ж робити? Як налаштуватися на робочий лад?

ПЕРСОНАЛЬНИЙ КОНСУЛЬТАНТ

Державна податкова інспекція у Печерському районі м. Києва

– Хто має подавати річну податкову декларацію?
– Чи може не подаватися річна податкова декларація?
– Які види доходів підлягають обов’язковому декларуванню громадянами?

 

СУДОВА ПРАКТИКА

Рішення Ялтинського міського суду «Про визнання незаконним і скасування наказу про звільнення, поновлення на роботі, стягнення заробітку за час вимушеного прогулу та моральної шкоди» від 20 березня 2013 року

АКТУАЛЬНІ НОРМАТИВНІ АКТИ

– Постанова Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку видачі ваучерів для підтримання конкурентоспроможності осіб на ринку праці» від 20 березня 2013 року № 207

– Лист Міністерства соціальної політики України «Щодо індексації заробітної плати» від 27 грудня 2012 року № 518/10/136-12

– Лист Міністерства соціальної політики України «Щодо встановлення пенсії за вислугу років працівникам освіти» від 15 лютого 2013 року № 597/039/161-13

– Лист Державного центру зайнятості «Щодо необхідності отримання дозволу на застосування праці іноземного громадянина» від 5 лютого 2013 року № ДЦ-09-588/0/6-13

ПЕРЕВІР СЕБЕ. ТЕСТИ

ПАМ’ЯТКА КАДРОВИКА

ВІДПОВІДІ НА ЗАПИТАННЯ ДЛЯ САМОПЕРЕВІРКИ