...
Реєструйся

Зміст журналу “Кадрова практика” №6, 2013


«Не кажи — не вмію, кажи — навчуся!»

Так, дорогі читачі, усе знати неможливо, але потрібно кожного дня прагнути дізнаватися про щось нове. Зазвичай ми починаємо діяти, коли вже виникла певна проблема, яка потребує вирішення в стислі строки. А чому не розібратися у складних питаннях заздалегідь і бути готовими до вирішення будь-яких ситуацій?

Пропонуємо статті наших авторів, які акцентують увагу саме на нестандартних випадках, які можуть трапитися у вашій професійній діяльності.

Так, про особливості виконання рішення суду розповість автор статті «Поновлення працівника на попередній роботі». У матеріалі «Якщо працівник — аліментник. Дії роботодавця» знайдете поради, як не допустити порушень. Стаття «Приймаємо на роботу неповнолітнього» буде корисною для роботодавців, які приймають на роботу підлітків.

Нагадуємо адресу нашої електронної пошти: kadr_praktyka@mediapro.com.ua, за якою ви можете надсилати свої запитання і пропозиції. Нам важлива думка кожного читача, тому ми завжди відкриті для спілкування і налаштовані на діалог із вами.

Звертаємо увагу, що розпочалася передплата унікального щомісячного журналу кадрових рішень «Кадрова практика» на ІІ півріччя 2013 року. Зручніше це робити через редакцію, адже у нас найнижча ціна.

З глибокою повагою                                                                                      Редакція журналу

 

ОГЛЯД ЗАКОНОДАВСТВА

ТРУДОВЕ ПРАВО

Бойко Микола
Поновлення працівника на попередній роботі (Продовження)
За рішенням суду працівника поновлено на попередній роботі. Автор статті пропонує розглянути особливості виконання рішення суду щодо поновлення незаконно звільненого працівника на попередній роботі у випадках, якщо підприємство, на яке поновлюється працівник, ліквідовано або працівника було звільнено у зв’язку зі скороченням штатів? Чи потрібно поновлювати працівника на роботі, якщо такий працівник вже працює на іншому підприємстві й не бажає повертатися на попередню роботу?

Мєдвєдєва Таїсія
Приймаємо на роботу неповнолітнього
Автор детально розповідає про оформлення прийняття на роботу неповнолітніх; облік працівників, які не досягли 18 років; особливості організації робочого часу та часу відпочинку неповнолітніх (тривалість робочого часу, відпустки); нормування праці і її оплату; охорону праці. При звільненні неповнолітнього мають бути дотримані законодавчі норми, про які йдеться у публікації. Положення статті ілюструються зразками відповідних документів, зокрема наказів про прийняття і звільнення з роботи неповнолітнього; журналу обліку працівників, які не досягли 18 років; записів у трудовій книжці про прийняття на роботу і звільнення).

ШКОЛА КАДРОВИКА І БУХГАЛТЕРА

Хамайдюк Ольга
Якщо працівник — платник аліментів. Дії роботодавця
На підприємстві працює працівник, який сплачує аліменти. Як здійснювати їх утримання із заробітної плати працівника? Чи потрібно для цього видавати спеціальний наказ? У якому документі має бути відображено суму нарахованих та виплачених аліментів? У який термін підприємство має надіслати звіт державному виконавцеві про відрахування із заробітної плати працівника аліментів та їх виплату особі, на користь якої вони сплачуються?

ЗРАЗКОВЕ ДІЛОВОДСТВО

Клименко Олександр
Документальне оформлення змін у структурі підприємства
У статті розглядається зміна структури підприємства у разі збільшення чи зменшення кількості структурних підрозділів і введення нової посади, скажімо генерального директора замість посади директора, а також кадрові документи, які потрібно при цьому оформити. У першу чергу автор звертає увагу на перегляд і затвердження документів, які визначають структуру підприємства. Залежно від того, які зміни мають вноситися у ці документи (значні чи незначні), потрібно або розробити і затвердити новий документ, або видати наказ про внесення змін до структури підприємства. Автор наводить приклади наказів про внесення змін до структури підприємства, посадової інструкції, а також перепрофілювання підприємства.

Дмитренко Євген
Відрядження у межах України (Закінчення)
З попередньої публікації ви дізналися, як правильно видати наказ про направлення у відрядження, які документи підтверджують зв’язок відрядження з господарською діяльністю підприємства, які категорії працівників забороняється направляти у відрядження. Сьогодні розглянемо режим робочого часу відрядженого працівника, порядок відшкодування витрат на відрядження, а також дізнаємося, як правильно оформити звіт про використання коштів, виданих на відрядження або під звіт.

КАЛЕНДАР ПАМ’ЯТНИХ ДАТ

Лихотоп Ростислав
Національні та міжнародні державні, святкові, професійні та пам’ятні дні. Липень-2013

СОЦІАЛЬНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ

Єременко Ірина
Оплата листка непрацездатності в період відсторонення від роботи. Розгляд ситуації
Відсторонення працівника від роботи і допущення його до роботи після закінчення слідчих дій і скасування відсторонення працівника від роботи мають бути оформлені відповідними наказами роботодавця. Нормативно-правовими актами не передбачено збереження заробітної плати працівникові, якого за рішенням слідчого чи судді відсторонено від роботи і який перебуває під слідством. Але якщо в цей період працівник захворів, чи має право він на отримання допомоги у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності. Автор наводить випадки, коли працівник має право на відшкодування шкоди в розмірах і в порядку, передбачених законодавством..

ПЕРСОНАЛЬНИЙ КОНСУЛЬТАНТ

Маценко Тамара

– Працівник медичного закладу навчається на курсах підвищення кваліфікації (на базі цього ж закладу) з понеділка по п’ятницю з 9.00 до 17.00. Чи може він працювати добу в суботу або у п’ятницю (на ніч), якщо графік роботи закладу добовий. Як оплатити працю такого працівника?

– У штатному розписі є три посади: реєстратор медичний — 0,5 ставки, сестра-господиня — 0,5 ставки, механік — 0,25 ставки. Чи може один працівник працювати на цих трьох посадах, якщо обсяг роботи та величина виробничих площ невеликі?

СУДОВА ПРАКТИКА

Вирок Балаклійського районного суду Харківської області «Щодо призначення покарання у вигляді штрафу» від 5 квітня 2013 року

АКТУАЛЬНІ НОРМАТИВНІ АКТИ

  • Наказ Державної інспекції України з питань праці «Про затвердження Порядку надання Держпраці України згоди на проведення позапланових заходів за зверненнями фізичних та юридичних осіб» від 24 квітня 2013 року № 55
  • Лист Міністерства соціальної політики України «Про тривалість робочого часу та відпустки без збереження заробітної плати» від 3 лютого 2012 року № 31/13/133-12
  • Лист Міністерства фінансів України «Щодо норм Типового положення про бухгалтерську службу бюджетної установи» від 10 січня 2012 року № 31-04320-13-2-23/467
  • Лист Пенсійного фонду України «Щодо розстрочення сум заборгованості зі сплати страхових внесків» від 15 листопада 2012 року № 26786/03-20
  • Лист Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності «Щодо обчислення середньої заробітної плати для розрахунку лікарняних» від 24 січня 2013 року № 04-29-143

ПЕРЕВІР СЕБЕ. ТЕСТИ

ПАМ’ЯТКА КАДРОВИКА

ВІДПОВІДІ НА ЗАПИТАННЯ ДЛЯ САМОПЕРЕВІРКИ