...
Реєструйся

Зміст журналу “Кадрова практика” №8, 2013


ЛЮБІ ЧИТАЧІ!

Дехто відкладає «початок нового життя» на наступний понеділок, дехто на наступний місяць або рік. Але ми точно знаємо, що не варто відкладати життя на потім, жити треба тут і зараз. Якби ми сформулювали всі свої бажання і проаналізували їх, то побачили б, що більшість із них можна здійснити уже найближчим часом, варто лише почати! Це саме стосується і навчання. Чого б це чекати початку нового навчального року?

Так, у нашому журналі ми запровадили розділ «Професіограма», який міститиме опис вимог до різних професій, у кожному наступному номері журналу – новий.

У вже традиційних розділах ви знайдете багато цікавих матеріалів. Ми розпочинаємо низку публікацій на тему «Межі матеріальної відповідальності працівників» і з цього номера ви дізнаєтеся про умови застосування матеріальної відповідальності та один з її видів – обмежену матеріальну відповідальність.

Стаття «Повістка як підстава невиходу на роботу» буде корисною для всіх роботодавців і працівників, оскільки при оформленні неявки на роботу у зв’язку з викликом до суду чи іншого органу державної влади на практиці виникає ряд запитань.

Шановні читачі! Ми завжди відкриті для спілкування і налаштовані на конструктивний діалог із вами, тож надсилайте свої запитання і пропозиції електронною поштою: kadr_praktyka@mediapro.com.ua.

Звертаємо увагу, що розпочалася передплата унікального щомісячного журналу кадрових рішень «Кадрова практика» на ІІ півріччя 2013 року. Зручніше це робити через редакцію, адже у нас найнижча ціна.

З глибокою повагою

Редакція журналу

ОГЛЯД ЗАКОНОДАВСТВА

ТРУДОВЕ ПРАВО

Бойко Микола
Межі матеріальної відповідальності працівників

Працівник через недбалість зіпсував напівфабрикати або пошкодив вироби під час їх транспортування. Керівник підприємства не вжив відповідних заходів для запобігання крадіжці, простою, знищенню (псуванню) матеріальних цінностей, через що підприємство здійснило зайві грошові виплати. Як діяти в описаних ситуаціях? Чи можна притягнути зазначених працівників до матеріальної відповідальності? Як визначити розмір витрат, які має відшкодувати працівник? Про підстави застосування обмеженої матеріальної відповідальності.

Лисюк Микола
Кадри й умови праці. Атестація робочих місць

Законодавством передбачено певні пільги і компенсації (підвищена оплата праці, додаткові відпустки, пільгове пенсійне забезпечення) для працівників, які працюють на роботах із важкими та шкідливими умовами праці. Такі пільги встановлюються відповідно до результатів атестації робочих місць за умовами праці. Тож на підприємстві виникає потреба у проведенні атестації робочих місць.»-З чого розпочати? Як правильно оформити наказ про проведення атестації? Хто має входити до складу атестаційної комісії? Які її завдання?

ШКОЛА КАДРОВИКА І БУХГАЛТЕРА

Хамайдюк Ольга
Повістка як підстава невиходу на роботу

Будь-який працівник може бути викликаний до суду або іншого органу державної влади. Підставою для цього є повістка відповідного органу. За неявку по повістці без поважних причин особа може бути притягнута до адміністративної або навіть кримінальної відповідальності. Працівника викликано до суду для участі в цивільній, адміністративній або господарській справі чи у справі про адміністративні правопорушення… Чи має він право на отримання заробітку за час, коли був відсутній на роботі?

Носіков Олександр
Професіограма. Складові профорієнтації в Україні

Професіограмами тих чи інших професій усе частіше послуговуються працівники кадрових служб, закриваючи вакансії у своїй компанії. Розпочинаємо публікацію циклу професіограм. Перша у цьому циклі — професіограма «Референт».

ЗРАЗКОВЕ ДІЛОВОДСТВО

Губар Олена
Готуємо документи для заохочення працівників

До працівників можуть застосовуватися будь-які заохочення, що містяться у законодавстві або у локальних актах роботодавця.»-Заохочувати працівників можуть»-не лише на підприємстві, де вони працюють, а й на державному рівні. У будь-якому разі таке заохочення має бути належно документально оформлене. Пропонуємо розглянути порядок застосування різних видів заохочень.

КАДРОВІ РІШЕННЯ У ЗРАЗКАХ

Випробування при прийнятті на роботу
Створюємо кадрові документи крок за кроком

ПЕРСОНАЛЬНИЙ КОНСУЛЬТАНТ

Державна податкова інспекція у Печерському районі ГУ Міністерства доходів і зборів України у м. Києві

Чи має право на податкову соціальну пільгу державний службовець, який отримує дохід у вигляді заробітної плати, і чи треба подавати заяву про її застосування?

Чи має право на податкову соціальну пільгу фізична особа, яка одночасно з доходами у вигляді пенсії з Пенсійного фонду України отримує доходи у вигляді заробітної плати?

Який розмір податкової соціальної пільги для одинокої матері?

Чи потрібно платникам податків щорічно подавати заяву про застосування податкової соціальної пільги?

Чи має право на підвищену податкову соціальну пільгу студент і за яких умов?

Які документи подаються батьками, які утримують двох чи більше дітей віком до 18 років, для отримання податкової соціальної пільги?

На яку податкову соціальну пільгу та при якому граничному доході у вигляді заробітної плати фізична особа має право зменшувати дохід у вигляді заробітної плати від одного працедавця?

СУДОВА ПРАКТИКА

Рішення Октябрського районного суду м. Полтави «Про нарахування та виплату премії» від 27 травня 2013 року (Витяг)

АКТУАЛЬНІ НОРМАТИВНІ АКТИ

Лист Міністерства соціальної політики України «Щодо відпустки за особливий характер праці» від 15 березня 2013 року № 38/13/82-13

Лист Міністерства соціальної політики України «Щодо застосування праці жінок» від 21 березня 2013 року № 69/021/150-13

Лист Міністерства соціальної політики України «Щодо оплати відрядження у вихідні дні і табелювання» від 26 квітня 2013 року № 478/13/84-13

Лист Міністерства фінансів України «Щодо застосування мов при складанні первинних документів» від 5 квітня 2013 року № 31-08410-07-27/10841

Лист Міністерства фінансів України «Про службові відрядження» від 20 травня 2013 року № 31-07230-16-27/15177

Лист Міністерства юстиції України «Щодо погодження питань бухгалтерського обліку й визначення умов договору оренди» від 28 травня 2013 року № 4290-0-4-13/6.1

Лист Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України «Щодо проведення перевірок стану умов і безпеки праці та проведення профілактичної роботи з цих питань на підприємствах, в установах, організаціях незалежно від форм власності» від 13 червня 2013 року № 371-06-13 (Витяг)

Лист Пенсійного фонду України «Щодо взяття на облік в органах Пенсійного фонду України» від 14 березня 2013 року № 3243/Я-4

ПЕРЕВІР СЕБЕ. ТЕСТИ

ВІДПОВІДІ НА ЗАПИТАННЯ ДЛЯ САМОПЕРЕВІРКИ