...
Реєструйся

Зміст журналу «Кадрова практика» № 1, 2014


Мрії — це плани в уяві, а плани — це мрії на папері.
— В. Гжещик

Жодні свята не замінять насолоди від улюбленої роботи! Та все ж відпочинок потрібен нам — щоб усвідомити, як сумно без улюбленої справи. На початку року ми всі загадували бажання — тепер настав час втілювати мрії у життя.

У новому році ми підготували багато корисних та цікавих статей від постійних і нових авторів журналу. Зокрема, у цьому номері пропонуємо вашій увазі статтю «Судово-економічна експертиза (експертні дослідження) обґрунтованості відшкодування витрат на відрядження в межах України». Вона стане у нагоді роботодавцям, які часто направляють у відрядження своїх працівників. Автор статті «Комунікації в організації — профілактика конфліктів» поділиться своїм досвідом, як за допомогою простого спілкування можна створити у колективі сприятливу атмосферу.

Ми завжди відкриті для спілкування і налаштовані на діалог з вами, тож надсилайте свої запитання і пропозиції щодо тематики журналу електронною поштою: kadr_praktyka@mediapro.com.ua.

Нагадуємо, що передплата на унікальний щомісячний журнал кадрових рішень «Кадрова практика» на 2014 рік триває. Зручніше це робити через редакцію, адже у нас найнижча ціна.

З глибокою повагою Редакція журналу

ОГЛЯД ЗАКОНОДАВСТВА

ТРУДОВЕ ПРАВО

Бойко Микола
Звільнення у зв’язку зі скороченням чисельності або штату працівників. Крок за кроком (Закінчення)

Роботодавець видав наказ про внесення змін до штатного розпису і повідомив працівників про наступне вивільнення. Як оформити подання до профспілкового органу для одержання згоди на звільнення працівника? У який строк профспілковий орган має його розглянути? Чи має право роботодавець звільнити працівника, якщо в рішенні профспілкового органу нема обґрунтування відмови у звільненні? Як правильно внести запис до трудової книжки працівника про звільнення?

Васильова Зоя
Робота на виборних посадах: особливості прийняття і звільнення

Останнім часом доволі часто виникають питання, чи є обрання керівника юридичної особи або іншого працівника укладенням трудового договору, чи поширюється трудове законодавства на обраних працівників, у чому полягають особливості укладення і припинення з ними трудового договору? Про ці та інші аспекти трудового законодавства — у статті…

ШКОЛА КАДРОВИКА І БУХГАЛТЕРА

Дмитренко Євген
Судово-економічна експертиза обґрунтованості відшкодування витрат на відрядження в межах України

Із ситуацією, коли працівників направляють у службові відрядження, стикається більшість підприємств. Витрати, пов’язані із здійсненням таких відряджень, підприємство, за загальним правилом, відносить до складу витрат в податковому обліку. Однак досить часто територіальні органи доходів і зборів вживають максимум зусиль для невизнання відповідних витрат і застосування штрафних (фінансових) санкцій. Як довести обґрунтованість відшкодування витрат на відрядження у судових спорах між підприємствами і суб’єктами владних повноважень за допомогою судово-економічної експертизи або дослідження? Роботодавці у таких випадках звертаються по допомогу до економістів-експертів.

ПРОФОРІЄНТАЦІЯ ДЛЯ HR

Носіков Олександр

Професіограма «Акумуляторник»
Професіограма «Апаратник»

ЗРАЗКОВЕ ДІЛОВОДСТВО

Хамайдюк Ольга
Складаємо штатний розпис

Як відомо, на кожному підприємстві чи в установі розробляється такий важливий документ, як штатний розпис. На підставі штатного розпису роботодавець приймає рішення про прийняття чи звільнення працівників, переведення на іншу роботу і встановлення посадових окладів, тарифних ставок (окладів) відповідно до посад (кваліфікації). Кадрова служба, у свою чергу, здійснює добір персоналу, оформляє відповідні документи (у т. ч. накази), аналізує якісний склад працівників, вносить роботодавцеві пропозиції щодо поліпшення складу працівників, оформляє в установленому порядку облікову та інформаційно-довідкову документацію, готує відповідну статистичну звітність тощо.
Стаття присвячена розгляду процедури розроблення штатного розпису, у т. ч. дотриманню строків складання і зберігання, порядку внесення змін та ін.

КАДРОВІ РІШЕННЯ У ЗРАЗКАХ

Звільнення працівника за відсутність на роботі більше трьох годин

Прогулом є не лише відсутність працівника на роботі протягом робочого дня або кількох днів, а й відсутність працівника на роботі більше трьох годин протягом робочого дня. При цьому це може бути як безперервна відсутність, так і відсутність працівника на роботі протягом робочого дня, обрахована сумарно. Пропонуємо розглянути покрокові дії роботодавця щодо звільнення працівника за відсутність на роботі протягом трьох годин — за прогул без поважних причин.

СОЦІАЛЬНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ

Єременко Ірина
Оплата листка непрацездатності під час щорічної відпустки

Чи підлягає оплаті поданий ним листок непрацездатності? Як оформити наказ про перенесення (продовження) відпустки? Як здійснюється оплата періоду тимчасової непрацездатності на роботі за сумісництвом?

PRO-ПЕРСОНАЛ

Марія Дідик
Комунікації в організації — профілактика конфліктів

Конфлікти на підприємстві, в установі або організації будь-якого масштабу й виду діяльності виникають із найрізноманітніших приводів. Фахівці у сфері управління персоналом намагаються їх систематизувати і класифікувати. Однак, якщо глянути на проблематику конфліктів докладніше, стає зрозуміло, що насправді конфлікти найчастіше провокуються не такою вже великою кількістю причин. Відсутність належної комунікації — одна з найпоширеніших.

ПЕРСОНАЛЬНИЙ КОНСУЛЬТАНТ

Шамбір Наталія

  • Працівник народився 24 грудня 1954 року. Загальний стаж роботи з урахуванням часу служби в армії — 41 рік. З них більше 30 років він працював на посадах науково-педагогічних працівників вищих навчальних закладів III–IV рівнів акредитації. Чи має право цей працівник на призначення пенсії відповідно до Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність» після досягнення 61 року, якщо працюватиме на посадах, що не дають права на одержання такої пенсії, наприклад на комерційному підприємстві?
  • Працівник має право на отримання пенсії відповідно до Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність». Загальний стаж роботи — 41 рік. Чи буде враховано період його роботи в 2014–2015 роках під час розрахунку коефіцієнта страхового стажу для призначення цієї пенсії?
  • Чи може працівник скористатися правом надання довідки про заробітну плату за будь-які 60 календарних місяців страхового стажу, якщо він працював на посадах науково-педагогічного працівника до 1 липня 2000 року, при нарахуванні пенсії відповідно до Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність»?

СУДОВА ПРАКТИКА

Рішення Печерського районного суду міста Києва «Про стягнення вихідної допомоги при звільненні з роботи» від 1 березня 2013 року

АКТУАЛЬНІ НОРМАТИВНІ АКТИ

Наказ Міністерства соціальної політики України, Міністерства юстиції України «Про затвердження Змін до Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників» від 8 листопада 2013 року № 748/2354/5

Лист Міністерства соціальної політики України «Щодо індексації грошового забезпечення» від 20 вересня 2013 року № 152/10/136-13

Лист Міністерства соціальної політики України «Щодо надання педпрацівникам відпустки за ненормований робочий день» від 10 вересня 2013 року № 398/13/116-13

Лист Міністерства соціальної політики України «Щодо компенсації за день роботи 1 вересня» від 3 жовтня 2013 року № 1097/13/84-13

Лист Міністерства соціальної політики України «Щодо індексації стипендії та зарплати сумісників» від 25 жовтня 2013 року № 12082/0/11-13/10

Лист Міністерства молоді та спорту України «Щодо введення посад до штатного розпису ДЮСШ» від 21 жовтня 2013 року № 5.5/3393

Лист Міністерства фінансів України «Про службові відрядження» від 21 жовтня 2013 року № 31-07230-16-10/30556

ПЕРЕВІР СЕБЕ. ТЕСТИ

ВІДПОВІДІ НА ЗАПИТАННЯ ДЛЯ САМОПЕРЕВІРКИ