...
Реєструйся

Зміст журналу «Кадрова практика» № 10, 2014


Коли в мене нарешті були всі відповіді, змінилися запитання…
Пауло Коельо

Редакція журналу «Кадрова практика» постійно перебуває у вирі подій, важливих для професійного життя наших читачів. Ми намагаємося давати роз’яснення не лише на теми, що є традиційно потрібними кадровикам, а й на актуальні запитання, які постійно ставить сьогодення.

2015 рік уже не за горами, а за підсумками поточного року відбулося багато важливих змін у законодавстві, які впливають на взаємовідносини між роботодавцями та працівниками і про які має знати кадрова служба.

Протягом поточного року роз’яснення і рекомендації експертів журналу щодо застосування нових положень законодавства публікувалися на сторінках журналу.

Тому нагадуємо, що передплатити унікальний щомісячний журнал кадрових рішень «Кадрова практика» можна з будь-кого місяця, у тому числі й на четвертий квартал 2014 рік. Крім того, завжди можна оформити ретропередплату і отримати номери журналів за весь рік.

Для того щоб отримати потрібні саме вам матеріали, в яких буде враховано саме вашу специфіку діяльності, пропонуємо долучитися до формування тематики журналу на 2015 рік! Запропонуйте свої теми і розташуйте їх відповідно до пріоритетів. Ваші пропозиції надішліть до редакції факсом (044) 507 2226 або електронною поштою kadr_praktyka@mediapro.com.ua

Замовляю для себе і колег на 2015 рік:

З глибокою повагою Редакція журналу

ОГЛЯД ЗАКОНОДАВСТВА

КОРИСНІ ПОРАДИ

Звільнення за угодою сторін: актуальні консультації для кадровика

ТРУДОВЕ ПРАВО

Копієвський Володимир
Застосування на підприємстві неповного робочого часу (Закінчення)

Працівникові встановлено неповний робочий час. Чи впливає такий режим роботи на розмір заробітної плати і тривалість щорічної відпустки? Як вести облік робочого часу такого працівника? За якими ставками оподатковувати його заробітну плату?

Бойко Микола
Обставини, які унеможливлюють матеріальну відповідальність працівника

Автор розглядає випадки, коли роботодавець не має право притягнути до матеріальної відповідальності працівника, хоча формально своїми діями працівник завдав йому певних збитків. Згідно із законодавчими нормами на працівників не може бути покладена відповідальність за шкоду, яка відноситься до категорії нормального виробничо-господарського ризику, а також за шкоду, заподіяну працівником, що перебував у стані крайньої необхідності.
У статті аналізуються визначення понять «ризик», «нормальний господарський ризик», «крайня необхідність». Крім того, автор наводить приклади, які ілюструють положення статті.

ШКОЛА КАДРОВИКА І БУХГАЛТЕРА

Тимошок Анна
Нарахування середнього заробітку мобілізованим працівникам: звільнення від оподаткування та порядок компенсації з бюджету

З 8 червня 2014 року набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення оборонно-мобілізаційних питань під час проведення мобілізації», у зв’язку з чим виникає питання: чи утримуються податки і єдиний соціальний внесок з середнього заробітку мобілізованих працівників?

ПРОФОРІЄНТАЦІЯ ДЛЯ HR

Носіков Олександр

  • Професіограма «Бондар»
  • Професіограма «Бринзороб»

Бондар — ремісник, який виробляє бочки, а бринзороб управляє процесом вироблення бринзи на підприємствах з перероблення молока. Ці древні професії у наш час високо ціняться на ринку праці. Тому і високий рівень заробітної плати таких працівників.
Автор описує ці професії; визначає зміст роботи працівників, які виконуватимуть такі роботи; що вони мають знати й уміти; які професійно важливі особистісні якості мати. Крім того, у статті зазначаються умови праці бондаря і бринзороба, кваліфікаційні вимоги до цих професій. Також наводяться коди цих професій за Національними класифікаторами України ДК 003:2010 «Класифікатор професій» і ДК 009:2010 «Класифікація видів економічної діяльності» та споріднені професії.

ЗРАЗКОВЕ ДІЛОВОДСТВО

Палеха Юрій
Складаємо протокол правильно

Протокол — службовий документ, у якому фіксують хід певних подій та прийняття рішень, ухвалених на зборах, нарадах тощо. Хто складає протокол? Які реквізити мають бути в ньому відображені? Що зазначають у вступній частині тексту протоколу? Як правильно оформити витяг із протоколу? Хто його підписує? Як формують протоколи у справи? Скільки часу слід зберігати протоколи?

КАДРОВІ РІШЕННЯ У ЗРАЗКАХ

Надсилаємо трудову книжку поштою

Роботодавець у день звільнення працівника зобов’язаний видати йому належно оформлену трудову книжку і провести повний розрахунок. Але як виконати таку норму законодавства, якщо працівник у день звільнення не працював?

ПЕНСІЇ ТА ПІЛЬГИ

Рябоконь Сергій
Надання щорічних додаткових відпусток деяким категоріям працівників

Деякі працівники працюють у шкідливих, важких умовах або на роботах з особливим характером праці, що дає їм право на щорічні додаткові відпустки. Розглянемо підстави надання додаткових відпусток деяким категоріям працівників.

ПЕРСОНАЛЬНИЙ КОНСУЛЬТАНТ

Васильова Зоя

  • Підприємство має двох заступників директора (з фінансових і технічних питань), які виконують різні обов’язки. У разі відсутності директора його обов’язки відповідно до наказу виконує один із заступників. Чи маємо право встановлювати доплату за виконання таких обов’язків?
  • За порушення трудової дисципліни роботодавець оголосив працівникові зауваження у серпні та позбавив премії за вересень місяць. Чи правомірні такі дії роботодавця?
  • Працівник надав медичну довідку про свій стан здоров’я, відповідно до якої йому рекомендовано іншу роботу. Чи зобов’язаний у такому разі роботодавець перевести працівника на відповідну роботу?
  • Особу обрали головою правління акціонерного товариства. Коли у такому разі виникають трудові відносини і з якого дня особа має приступити до виконання обов’язків голови правління?
  • Працівник подав заяву про звільнення за власним бажанням у зв’язку з порушенням законодавства, умов трудового та колективного договору. Чи зобов’язаний роботодавець зазначати цю підставу в наказі про звільнення?

СУДОВА ПРАКТИКА

Постанова Верховного суду України «Про поновлення на роботі та стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу» від 11 березня 2014 року

АКТУАЛЬНІ НОРМАТИВНІ АКТИ

  • Наказ Міністерства оборони України «Про внесення зміни до Інструкції про розміри і порядок виплати щомісячної додаткової грошової винагороди військовослужбовцям Збройних Сил України» від 2 вересня 2014 року № 590
  • Лист Міністерства оборони України «Актуальні питання щодо соціального та правового захисту осіб, які беруть участь в антитерористичній операції» від 16 вересня 2014 року
  • Лист Міністерства соціальної політики України «Про розрахунок норми тривалості робочого часу на 2015 рік» від 9 вересня 2014 року № 10196/0/14-14/13

ПАМ’ЯТКА КАДРОВИКА

  • Розміри ЄСВ для осіб, які бажають узяти участь у добровільному соціальному страхуванні
  • Спрощено порядок відкриття бізнесу

ПЕРЕВІР СЕБЕ. ТЕСТИ

ВІДПОВІДІ НА ЗАПИТАННЯ ДЛЯ САМОПЕРЕВІРКИ