...
Реєструйся

Зміст журналу «Кадрова практика» № 9, 2014


Важка праця — це накопичені легкі справи,
які ви не зробили, коли мали їх зробити.
Джон Максвелл

Цей вислів стосується не лише вашої безпосередньої рутинної роботи, яка має властивість накопичуватися, а й незасвоєної нової інформації, зокрема нових норм у законодавстві, потрібних для щоденної роботи.

Це ж так легко — ознайомитися з певними змінами у законодавстві та вчасно застосовувати їх на практиці, аніж потім вивчати у великих обсягах і виправляти допущені помилки.

Тож дізнайтеся про нове на сторінках нашого журналу!

У цьому номері до вашої уваги «Дайджест законодавства за І півріччя 2014 року» — всі актуальні для кадровика нові нормативно-правові акти, які набули чинності у вказаному періоді.

У рубриці «Персональний консультант» ви можете отримати відповіді щодо утримання військового збору.

Ми завжди відкриті для спілкування і налаштовані на діалог з читачами, тож надсилайте свої запитання і пропозиції щодо поліпшення спілкування на сторінках журналу електронною поштою: kadr_praktyka@mediapro.com.ua.

Нагадуємо, що триває передплата унікального щомісячного журналу кадрових рішень «Кадрова практика» на ІІ півріччя 2014 року. Зручніше це робити через редакцію, адже у нас найнижча ціна.

З глибокою повагою Редакція журналу

ОГЛЯД ЗАКОНОДАВСТВА

КОРИСНІ ПОРАДИ

Нестандартні ситуації під час звільнення: актуальні консультації для кадровика

ТРУДОВЕ ПРАВО

Копієвський Володимир
Застосування на підприємстві неповного робочого часу

Хто може ініціювати встановлення неповного робочого часу? Для яких категорій працівників роботодавець зобов’язаний встановити (на їх прохання) неповний робочий час? Чи потрібно попереджати працівника про встановлення йому неповного робочого часу, якщо зміна режиму роботи зумовлена змінами в організації виробництва і праці? На яких підставах можна звільнити працівника, який відмовляється працювати на умовах неповного робочого часу?

Дегнера Ігор
Якщо працівника, який працює за строковим договором, призвали на службу у зв’язку з мобілізацією

Працівник працює за строковим трудовим договором, укладеним на період з 31 жовтня 2013 року до 30 жовтня 2014 року. До закінчення строку договору його призвали на військову службу за призовом під час мобілізації на особливий період. Якими мають бути дії роботодавця?

НОВЕ ДЛЯ КАДРОВИКА

Дайджест законодавства за І півріччя 2014 року

ПРОФОРІЄНТАЦІЯ ДЛЯ HR

Носіков Олександр

  • Професіограма «Біотехнолог»
  • Професіограма «Бісквітник»

Автор наводить професіограми «Біотехнолог» і «Бісквітник». Він описує ці професії; визначає зміст роботи працівників, які виконуватимуть такі роботи; що вони мають знати й уміти; які професійно важливі особистісні якості мати. Крім того, у матеріалі зазначаються умови праці біотехнолога і бісквітника, кваліфікаційні вимоги до цих професій, затребуваність на ринку праці таких працівників та рівень їх заробітної плати. Також наводяться коди цих професій за Національними класифікаторами України ДК 003:2010 «Класифікатор професій» і ДК 009:2010 «Класифікація видів економічної діяльності» та споріднені професії.

ЗРАЗКОВЕ ДІЛОВОДСТВО

Мєдвєдєва Таїсія
Виправлення записів у трудових книжках

У трудовій книжці як основному документі про трудову діяльність працівника всі записи мають бути достовірними, правильними та точними. У разі виявлення помилки або неточного чи неправильного запису відомостей про роботу, переведення, а також про нагородження і заохочення тощо виправлення мають бути зроблені відповідно до вимог нормативно-правових актів. У статті розглядаються приклади таких записів і наведено зразки виправлень відповідно до законодавства, а також зазначається, хто саме має право зробити ці виправлення.

Крім того, у додатках наведено зразки виправлень записів про прийняття на роботу, переведення, звільнення, поновлення на роботі та прийняття на роботу в разі виправлення неправильного запису після запису про звільнення з роботи.

ШКОЛА КАДРОВИКА І БУХГАЛТЕРА

Кравцов Сергій
Штатний розпис супермаркету і професії його працівників

Роботодавці супермаркетів зацікавлені в доборі висококваліфікованих працівників для магазинів. На початку добору необхідних для супермаркету працівників слід визначитися із тими професіями, які мають максимально відповідати потребам таких універсальних магазинів. Для цього потрібно користуватися нормативно-правовими документами, зокрема, Національним класифікатором України ДК 003:2010 «Класифікатор професій» і відповідним галузевим випуском Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників.

Кожен супермаркет розробляє свій штатний розпис, але назви посад і основні функціональні обов’язки мають відповідати законодавчим актам. Автор наводить приклад штатного розпису, функціональні обов’язки деяких працівників супермаркетів та перелік випусків ДКХП, у яких містяться відповідні кваліфікаційні характеристики працівників супермаркету.

КАДРОВІ РІШЕННЯ У ЗРАЗКАХ

Надання відпустки у зв’язку з навчанням у ВНЗ

Роботодавець, у штаті якого є працівник, котрий здобуває вищу освіту без відриву від виробництва у вищих навчальних закладах з вечірньою та заочною формами навчання, має пам’ятати, що надання додаткової оплачуваної відпустки у зв’язку з навчанням це не його право, а обов’язок. Але така відпустка надається за певних умов. Крім того, відпустка у зв’язку з навчанням має свою процедуру оформлення.

Пропонуємо розглянути дії роботодавця щодо надання відпусток у зв’язку навчанням у ВНЗ.

PRO-ПЕРСОНАЛ

Дронова Олена
Як зробити переведення працівника на неповний робочий день безболісним

У період економічної та політичної кризи скорочення персоналу або, у кращому разі, переведення на неповний робочий день із зменшенням заробітної плати — поширені явища. Компанії існують за рахунок продажу товарів або послуг, а, як відомо, саме в такі періоди купівельна спроможність населення різко знижується. Виробництво товарів (послуги), без яких, на думку покупця, можна обійтися, опиняється в стані стагнації…

ПЕРСОНАЛЬНИЙ КОНСУЛЬТАНТ

Державна податкова інспекція у Печерському районі ГУ Міністерства доходів і зборів у м. Києві

  • Чи обмежено у часі введення сплати військового збору?
  • На яких осіб поширюється вимога щодо сплати військового збору?
  • Чи всі доходи за цивільно-правовими договорами підлягають оподаткуванню військовим збором?
  • Що є об’єктом оподаткування військовим збором?
  • Як здійснюється нарахування, утримання та сплата (перерахування) військового збору?
  • Хто відповідає за утримання (нарахування) та сплату (перерахування) військового збору до бюджету?
  • За якою ставкою потрібно обчислювати суму військового збору?
  • Чи підлягають оподаткуванню військовим збором доходи фізичних осіб, нараховані до 3 серпня 2014 року, а виплачені після цієї дати?
  • Чи підлягає оподаткуванню військовим збором сума допомоги по вагітності та пологах?
  • З якої суми доходів утримується військовий збір?
  • Чи оподатковується військовим збором грошове забезпечення військовослужбовців?
  • Яка відповідальність передбачена за ненарахування, неутримання або несплату військового збору?

СУДОВА ПРАКТИКА

Постанова Верховного Суду України «Про визнання дій протиправними та скасування вимоги» від 22 квітня 2014 року

АКТУАЛЬНІ НОРМАТИВНІ АКТИ

Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обмеження втручання у діяльність суб’єктів господарювання» від 22 липня 2014 року № 1600-VII

Наказ Міністерства оборони України «Про затвердження Змін до Інструкції про умови виплати грошового забезпечення та заохочення військовозобов’язаних та резервістів» від 4 серпня 2014 року № 498

Лист Міністерства соціальної політики України «Щодо нарахування середнього заробітку мобілізованим працівникам» від 11 серпня 2014 року № 1146/13/84-14

Лист Міністерства охорони здоров’я України, Профспілки працівників охорони здоров’я України «Про правомірність залучення медпрацівників первинної ланки до чергувань вдома та оплати праці» від 23 травня 2014 року № 10.03.68/14230, № 01-115

Лист Міністерства охорони здоров’я України «Щодо посадового окладу головного бухгалтера закладу охорони здоров’я» від 1 липня 2014 року № 10.03.68/18116

Лист Міністерства доходів і зборів України «Щодо обкладення ПДВ вартості путівок від ФСС з ТВП» від 26 травня 2014 року № 9358/6/99-99-19-03-02-15

ПЕРЕВІР СЕБЕ. ТЕСТИ

ВІДПОВІДІ НА ЗАПИТАННЯ ДЛЯ САМОПЕРЕВІРКИ