...
Реєструйся

Квоти для осіб передпенсійного віку при працевлаштуванні на роботу


З 1 січня 2018 року Законом України «Про внесення змін деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій» та доповненням у частині 2 статті 14 Закону України «Про зайнятість населення» підприємства зобов’язали працевлаштовувати осіб передпенсійного віку, а в разі відмови – навіть накладати штрафи.

Передусім це стосується 50- річних та старших людей, яким до виходу на пенсію за віком відповідно до статті 26 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» залишилося 10 і менше років.

Зокрема, якщо на фірмі 8 – 20 працівників, то один із них повинен мати за 50 років. А для підприємств із чисельністю штатних працівників понад 20 осіб встановлюється квота 5% на працевлаштування людей, яким до пенсії менш як 10 років. Наприклад, якщо на підприємстві 100 осіб, то 5 із них мають бути передпенсійного віку. Підприємства, де чисельність працівників менше 8 осіб, не зобов’язані брати на роботу людей передпенсійного віку.

Стаття 53 Закону України «Про зайнятість населення» передбачає, що накладання штрафу у двократному розмірі мінімальної заробітної плати (станом на 01.01.2018 року мінімальна заробітна плата становить 3723 гривень) відбувається в разі не виконання підприємством протягом року квоти та необґрунтованої відмови людині віком 50 років в працевлаштуванні.

Необґрунтована відмова особі передпенсійного віку у працевлаштуванні буде розцінена як серйозне порушення. Для того, щоб оскаржити в суді відмову про працевлаштування, потрібно вимагати від працедавця письмову відмову з обґрунтуванням причини відмови.

Крім того, в абзаці 5 статті 50 Закону України «Про зайнятість населення» передбачено, що заборонено висувати будь-які вимоги дискримінаційного характеру, зокрема і вікові обмеження, в оголошеннях (рекламі) про роботу та під час проведення добору працівників, а також вимагати від осіб, які шукають роботу, подання відомостей про особисте життя.

Джерело: dspif.gov.ua

Видання для кадровиків Журнали реєстрації

Матеріали до теми


Розмір одноразової допомоги потерпілому внаслідок випадку на виробництві
Сума одноразової допомоги потерпілому через нещасний випадок на виробництві або професійне захворювання визначається відповідно до ступеня втрати професійної працездатності, який ...