...
Реєструйся

Легалізація працевлаштування — як довести факт трудових відносин


Якщо трудовий договір між особою та підприємством не укладений, то трудові відносини по факту не закріплено — акцентують в Координаційному центрі з надання правової допомоги.

Тож, коли особа виконує трудові обов’язки (фактично перебуває в трудових відносинах), а роботодавець не бажає оформити трудові відносини належним чином, тоді можна доводити факт перебування з конкретним роботодавцем у трудових відносинах.

Підтвердити факт перебування в трудових правовідносинах в позасудовому порядку можна таким чином:

— провести переговори з роботодавцем;

— направити звернення одночасно до територіальних органів Держпраці та ДПС.

Які особливості встановлення факту перебування в трудових правовідносинах у судовому порядку?

Суперечки щодо фактів трудових правовідносин або укладення трудового договору розглядають у судовому порядку (стаття 315 Цивільного процесуального кодексу України).

Фізична особа має право звернутися до суду за місцем її проживання з заявою про встановлення факту, що має юридичне значення.

При зверненні до суду з відповідною заявою необхідно зазначити:

— який факт заявник просить встановити та з якою метою;

— причини неможливості одержання або відновлення документів, що посвідчують цей факт;

— докази, що підтверджують факт (такими доказами може бути наказ про прийняття на роботу, наказ про звільнення, накази про здійснення трудової діяльності, довідки про нарахування та виплату зарплати, наявність трудового договору, допущення працівника до роботи, виконання трудової функції та обсягу робіт, ознайомлення його з правилами внутрішнього трудового розпорядку, показання свідків тощо).

Джерело: buh.ligazakon.net