...
Реєструйся

Лікарняний за кошти підприємства: за якими відсотками стажу оплачувати


Мінсоцполітики повідомило, що роботодавець має оплачувати перші 5 днів непрацездатності (не пов’язаної з нещасним випадком) залежно від страхового стажу у розмірах, встановлених Порядком оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві, за рахунок коштів підприємства, установи, організації, затвердженим постановою КМУ від 06.05.01 р. № 439

Тобто при цьому не потрібно враховувати вимоги щодо розрахунку лікарняних залежно від страхового стажу, встановлені ст. 24 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.99 р. № 1105-XIV (далі − Закон № 1105).

З цього ж приводу висловив дещо іншу думку Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі − Фонд). Він вказав, що у випадку суперечності норм підзаконного акта нормам закону слід застосовувати норми закону.

На нашу ж думку, механізм розрахунку лікарняних як за кошт підприємства (оплата перших п’яти днів непрацездатності), так і за рахунок Фонду, має бути однаковим. Лікарняні потрібно визначати виходячи з відсотків страхового стажу, визначених в ст. 24 Закону № 1105.

Листи Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності “Щодо оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності» від 06.03.15 р. № 5.2-32-488; Міністерства соціальної політики України “Щодо оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності» від 12.03.15 р. № 170/18/99-15

Все про бухгалтерський облік