...
Реєструйся

Як виплачувати лікарняні та декретні особі, у якої страховий стаж менше або дорівнює шести місяцям?


У Фонді зазначили, що у разі якщо протягом 12 місяців перед настанням страхового випадку застрахована особа має страховий стаж менше шести місяців, допомога по тимчасовій непрацездатності, вагітності та пологах, незалежно від набутого страхового стажу, надається відповідно до ч. 4 статті 19 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі — Закон), а саме:

1) допомога по тимчасовій непрацездатності — виходячи з нарахованої заробітної плати, з якої сплачуються страхові внески, але в розрахунку на місяць не вище розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом у місяці настання страхового випадку;

2) допомога по вагітності та пологах — виходячи з нарахованої заробітної плати, з якої сплачуються страхові внески, але в розрахунку на місяць не вище двократного розміру мінімальної заробітної плати та не менше розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом у місяці настання страхового випадку.

У разі ж, якщо в подальшому у застрахованої особи страховий стаж протягом 12 місяців перед настанням страхового випадку буде становити шість місяців і більше:

— допомога по тимчасовій непрацездатності виплачується залежно від страхового стажу, розрахованого сумарно, у розмірах, передбачених ст. 24 Закону, включаючи і стаж, набутий до зазначеного дванадцятимісячного періоду;

— допомога по вагітності та пологах — у розмірі 100 % середньої заробітної плати незалежно від страхового стажу відповідно до ст. 26 Закону.

Такі роз’яснення надав Фонд соцстрахування з тимчасової втрати працездатності в листі від 11.02.2015 р. № 5.2-32-307.

Buhgalter.com.ua