...
Реєструйся

Ліквідовано бюрократичні складнощі у соцзахисті чорнобильців та їх сімей


Президент Петро Порошенко підписав Закон України «Про внесення зміни до статті 54 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 05.04.2017 № 6292 (Закон № 6292). Цей нормативний акт встановлює з 1 січня 2018 року право на призначення пенсії у зв’язку з втратою годувальника дружинам або чоловікам, які втратили годувальника із числа учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, віднесених до 1-ї категорії. Згідно з документом це право надається незалежно від причинного зв’язку смерті годувальника з Чорнобильською катастрофою.

Отже, прийнято новий механізм співпраці і фінансування програм оздоровлення чорнобильців, де на перший план ставляться інтереси чорнобильця, а також порушуються інші питання, зокрема пов’язані із пенсійним забезпеченням. Загалом, відновлення справедливих соціальних гарантій громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи є вкрай важливим заходом та стосуватиметься майже 1,9 млн осіб, які віднесені до категорії постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Практична реалізація законодавчої ініціативи дозволить підвищити рівень державної соціальної підтримки громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, сприятиме покращенню умов життя та забезпечить доступність належного рівня оздоровлення вказаної категорії громадян.

Джерело: редакція журналу «Довідник кадровика»