...
Реєструйся

Листок непрацездатності зовнішнього сумісника з окупованої території: як оплачувати?


ЗАПИТАННЯ

Чи оплачувати листок непрацездатності зовнішньому суміснику — 5 днів за рахунок підприємства і за рахунок ПФУ? Як бути, якщо основне місце роботи працівника – підприємство на окупованій території, де листок непрацездатності не можуть оплатити?

 

ВІДПОВІДЬ

Чинне законодавство з питань загальнообов’язкового державного соціального страхування передбачає першочерговість страхових виплат за основним місцем роботи застрахованої особи. Зокрема, у частині першій статті 22 Закону України від 23 вересня 1999 року № 1105-XIV «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» указано:

Допомога по тимчасовій непрацездатності (включаючи догляд за хворою дитиною), допомога по вагітності та пологах застрахованим особам (у тому числі тим, які здійснюють підприємницьку чи іншу діяльність та одночасно працюють на умовах трудового договору) надається за основним місцем роботи (діяльності) або за місцем роботи за сумісництвом (наймом) у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

 

У листі від 16 січня 2023 року № 1468-1025/Я-03/8-2800/23 ПФУ пояснив, що в словосполученні «надається за основним місцем роботи (діяльності) або за місцем роботи за сумісництвом (наймом)» використано сполучник «або», який уживається на означення того, що з низки перелічуваних предметів (явищ і т. ін.) можливий лише один. У цьому листі ПФУ також зазначив, що: допомога по тимчасовій непрацездатності та допомога по вагітності та пологах призначається та надається застрахованим особам страхувальниками за основним місцем роботи (діяльності), і лише у разі не реалізації застрахованою особою права на таку допомогу вона надається за місцем роботи за сумісництвом (наймом).

Відеокурс «Відпустки працівникам, які мають дітей»
Формат: відеоуроки • Для довідок: 0 (800) 219-977

 

Виплата здійснюється лише за одним місцем роботи: чи справді це так

Отже, допомога може бути виплачена лише за одним місцем роботи. І для нарахування допомоги за місцем роботи за сумісництвом працівник має надати роботодавцю документальне підтвердження того факту, що за основним місцем роботи йому не було нараховано допомогу. Це було підтверджено в листі ПФУ від 24 січня 2023 року № 2371-2159/Я-03/8-2800/23. Також це випливає з листа ПФУ від 26 січня 2023 року № 2748-2294/К-03/8-2800/23, зокрема:

Страхувальник для реалізації права застрахованої особи на допомогу по тимчасовій непрацездатності здійснює призначення та надання за основним місцем роботи зазначеної допомоги розрахованої лише за основним місцем роботи, і у разі відмови страхувальником або уповноваженими ним особами в призначені допомоги за основним місцем роботи – застрахована особа має право за місцем роботи за сумісництвом на таку допомогу розраховану лише за сумісництвом.

 

Факт відмови щодо нарахування допомоги за основним місцем роботи може бути підтверджений відповідним рішенням роботодавця – страхувальника або уповноважених ним осіб (лист ПФУ від 01 лютого 2023 року № 2800-030401-8/5227).

Крім того, для нарахування допомоги за сумісництвом потрібно взяти до уваги вимоги пункт 30 Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26 вересня 2001 року № 1266 (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 26 червня 2015 року № 439):

Страхові виплати та оплата перших п’яти днів тимчасової непрацездатності за рахунок коштів роботодавця здійснюються на підставі виданого в установленому порядку листка непрацездатності (у разі видачі листка непрацездатності у формі документа на папері – на підставі його копії, засвідченої підписом керівника і скріпленої печаткою (у разі наявності) за основним місцем роботи) та довідки про середню заробітну плату за основним місцем роботи.

 

Зразки документівПосадові інструкціїРобочі інструкції
Для довідок: 0 (800) 219-977

Тобто, крім документального підтвердження відмови в оплаті листка непрацездатності за основним місцем роботи, працівник-сумісник має надати також довідку про середню зарплату за основним місцем роботи.

Водночас у пункті 2 Порядку оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві, за рахунок коштів роботодавця, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України
від 26 червня 2015 року № 440, зазначено особливості оплати перших 5 днів тимчасової непрацездатності:

Оплата днів тимчасової непрацездатності здійснюється за основним місцем роботи застрахованої особи та за місцем роботи за сумісництвом у формі матеріального забезпечення, що повністю або частково компенсує втрату заробітної плати (доходу).

 

Протокол засідання комісії із соціального страхування за електронними листками непрацездатності: як заповнювати — читайте в журналі «КАЖРОВИК.UA»

 

Висновки

Отже, чинне законодавство передбачає, що оплату перших 5 днів непрацездатності здійснюють роботодавці як за основним місцем роботи, так і за сумісництвом, а нарахування допомоги за рахунок ПФУ можна зробити лише за одним місцем роботи – за основним або за сумісництвом (у разі відмови за основним місцем роботи). Це підтверджує Мінсоцполітики в листі від 15 лютого 2023 року № 494/0/290-23/54.

Якщо ж основне місце роботи сумісника – це підприємство на окупованій території, то працівнику варто діяти відповідно до рекомендацій, наданих ПФУ.

Фонд рекомендує таким особам звертатися до будь-якого сервісного центру Пенсійного фонду України. Таким особам Пенсійний фонд України виплачує страхові виплати безпосередньо на їх рахунки, відкриті в установах уповноважених банків.

Письмові і телефонні КОНСУЛЬТАЦІЇ та інші кадрові послуги експертів журналу «КАДРОВИК.UA»

Тож за таких умов працівнику за місцем роботи за сумісництвом неможливо нарахувати допомогу за рахунок коштів ПФУ, адже основний роботодавець не може надати ні рішення про відмову щодо нарахування допомоги, ні довідку про середню зарплату. Втім за сумісництвом такому працівнику можуть бути оплачені перші 5 днів тимчасової непрацездатності за рішенням роботодавця.

Інна Журавська

Джерело: Інтерактивна бухгалтерія

Акція до Дня святого Миколая

Матеріали до теми


Механізми оскарження постанов військово-лікарських комісій
Військово-лікарська експертиза відіграє ключову роль у забезпеченні обороноздатності держави та гарантуванні прав військовослужбовців і призовників на належний захист їхнього здоров’я. ...
Кейс для кадровика. Допомога по вагітності та пологах: як її виплата впливає на страховий стаж?
СИТУАЦІЯ Допомогу по вагітності та пологах виплачено в одному місяці. Як нараховувати страховий стаж?   РІШЕННЯ Оплачувана відпустка у зв’язку з ...