...
Реєструйся

Механізм індексації стипендії та зарплати сумісника


Мінсоцполітики у листі № 12082/0/11-13/10 нагадало, що відповідно до пункту 5 Порядку проведення індексації грошових доходів населення, базовим місяцем при обчисленні індексу споживчих цін для проведення індексації вважається місяць, в якому відбувається підвищення грошових доходів, зокрема підвищення стипендій.

У разі коли грошовий дохід з урахуванням суми підвищення менше суми грошового доходу з урахуванням індексації до його підвищення, у базовому місяці сума загального доходу визначається з таким розрахунком, щоб сума грошового доходу з урахуванням індексації не перевищувала загального доходу до його підвищення.

Пунктом 10 1 Порядку визначено, що обчислення індексу споживчих цін для проведення індексації стипендії здійснюється починаючи з місяця, в якому її призначено. Враховуючи зазначене, при проведенні індексації базовим місяцем вважається місяць, в якому підвищуються стипендії.

Також зазначено, що для студенти, які зараховані на навчання у вересні 2013 року, згідно з пунктом 10 1 Порядку обчислення індексу споживчих цін для проведення індексації стипендії здійснюється з місяця, в якому її призначено, тобто з вересня 2013 року. Базовим місяцем при проведенні індексації стипендії для таких студентів буде вважатись місяць, коли відбудеться підвищення призначеної їм стипендії.

Щодо проведення індексації заробітної плати за сумісництвом, Мінсоцполітики нагадало, що відповідно до пункту 7 Порядку особі, яка працює за сумісництвом, видається на її вимогу довідка з основного місця роботи про розмір доходу, що підлягає індексації, та проіндексованого доходу. На підставі цієї довідки провадиться індексація доходів від роботи за сумісництвом у межах суми, що не перевищує прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб, з урахуванням отриманої заробітної плати за основним місцем роботи.

У випадку, якщо працівник перебував у відпустці без збереження заробітної плати, йому виплачувалась заробітна плата за фактично відпрацьований час. Визначена фіксована сума індексації повинна виплачуватись за фактично відпрацьований час за основним місцем роботи. Так як працівник за основним місцем роботи отримує фіксовану суму індексації, розраховану виходячи з прожиткового мінімуму, визначеного за місяць, то на роботі за сумісництвом сума індексації не виплачується. Для працівника, який перебував у щорічній відпустці, сума індексації або фіксована її величина розраховується аналогічно.