...
Реєструйся

Механізм оплати праці медпрацівників враховуватиме як обсяг виконаної роботи, так і якість


У Державному бюджеті на 2013 рік передбачено 250 млн грн. на виплату надбавок медичним працівникам первинної ланки надання медичної допомоги у пілотних регіонах.

Приміром, у Києві на ці надбавки передбачено 57,3 млн грн. Протягом 7 місяців 2013 року вони нараховувалися 910 лікарям первинної ланки, середня сума підвищення заробітної плати яких склала близько 1040 гривень. У порівнянні з січнем 2012 року, заробітна плата столичних лікарів, котрі працюють на «первинці», в 2013 році зросла на 33,6 %, у працівників середнього медичного персоналу вона збільшилася на 38,4 %. В середньому по Україні розмір заробітної плати лікарів сімейної медицини та загальної практики становить 6,5-7 тисяч гривень.

В пілотних регіонах відпрацьовано новий механізм оплати праці медиків, який враховує не тільки обсяг виконаної роботи, але і її якість. «Ми розпочали реформу з первинного рівня медицини, оскільки перший контакт пацієнта з охороною здоров’я починається саме з «первинки», — саме сюди людина приходить за діагнозом, за порадою, просто виміряти тиск, — зазначила Раїса Богатирьова. — І саме на первинному рівні медичної допомоги у пілотних регіонах ми опрацювали новий механізм — платимо не тільки за обсяг, але і за якість роботи».

Нині перед Міністерством охорони здоров’я, за словами його керівника, постало нове завдання — відпрацювати об’єктивні критерії, за якими визначатиметься якість роботи сімейного лікаря. Будуть враховуватися всі об’єктивні індикатори — стан здоров’я людей на ділянці, кількість людей, які звернулися за допомогою, пацієнтів, що її отримали, а також кількість тих, хто викликав невідкладну медичну допомогу, через те, що сімейний лікар їх вчасно не відвідав.

Відповідаючи на запитання журналістів щодо випадків, коли людина незадоволена якістю медичного обслуговування, Раїса Богатирьова зауважила, що пацієнт може поміняти сімейного лікаря, якщо той його не влаштовує. «У цьому суть реформи — людина вільна у виборі лікаря, якому довіряє своє здоров’я та здоров’я своєї родини», — підкреслила Міністр

Урядовий портал