...
Реєструйся

Мінімальні гарантії при погодинній оплаті праці


Відповідно до статті 97 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП) оплата праці працівників здійснюється за погодинною, відрядною або іншими системами оплати праці.

Форми і системи оплати праці, норми праці, розцінки, тарифні сітки, ставки, схеми посадових окладів, умови запровадження та розміри надбавок, доплат, премій, винагород та інших заохочувальних, компенсаційних і гарантійних виплат встановлюються підприємствами, установами, організаціями самостійно у колективному договорі з дотриманням норм і гарантій, передбачених законодавством, генеральною та галузевими (регіональними) угодами.

Статтею 8 Закону України «Про Державний бюджет України на 2020» від 14 листопада 2019 року № 294-IX встановлено мінімальну заробітну плату: у місячному розмірі — 4723 гривень; у погодинному розмірі — 28,31 гривні.

Читайте також: Статтю Цимбалюк Світлани “Оплата праці: у запитаннях і відповідях”  в журналі “КАДРОВИК.UA” №4,2019 

Пунктом 2 постанови КМУ «Про визначення та застосування мінімальної заробітної плати в погодинному розмірі» від 5 травня 2010 року № 330 (далі — Постанова № 330) визначено випадки, в яких застосовується мінімальна заробітна плата у погодинному розмірі, зокрема:

— на підприємствах незалежно від форми власності у разі встановлення у колективних договорах або за погодженням з профспілковими чи іншими органами, уповноваженими на представництво трудовим колективом, погодинної оплати праці із застосуванням відповідних нормованих завдань та обліку фактичного робочого часу;

— фізичними особами, які використовують найману працю з погодинною оплатою праці;

— в установах та організаціях, що фінансуються з бюджету, в разі прийняття Кабінетом Міністрів України рішення про встановлення працівникам погодинної оплати праці.

Отже, для працівників, які працюють з місячними окладами, має дотримуватись мінімальна державна гарантія — мінімальна місячна заробітна плата, а для працівників з погодинною оплатою (годинними тарифними ставками) — мінімальна заробітна плата в погодинному розмірі.

Слід зазначити, що Постановою № 330 передбачено також гарантії працівникам з погодинною оплатою праці.

Так, підпунктом 4 пункту 1 цієї постанови визначено, що підвищення мінімальної заробітної плати у погодинному розмірі не є підставою для збільшення нормованих завдань, установлених на годину праці, а згідно з пунктом 3 установлення погодинної оплати праці не є підставою для скорочення нормальної тривалості робочого часу.

Матеріали до теми


Коли слід припинити виплату середнього заробітку мобілізованому працівникові після загибелі, якщо така виплата зберігалася після 19.07.2022 р.
Відповідно до статті 119 Кодексу законів про працю України (в редакції, що діяла до 19.07.2022; далі — КЗпП) за працівниками, ...
Звільнення працівника після відпустки, наданої «авансом»: як утримати зайві нарахування
Непоодинокими є випадки, коли працівник звільняється після відпустки, яка була йому надана «наперед», тобто за період, який він ще не ...