...
Реєструйся

Мінсоцполітики нагадує про створення комісії із соцстрахування на підприємстві


Мінсоцполітики у листі № 378/18/99-13 нагадало, що відповідно до ст. 50 Закону України від 18.01.2001 р. N 2240 «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» рішення про призначення матеріального забезпечення та надання соціальних послуг приймається комісією (уповноваженим) із соціального страхування, що створюється (обирається) на підприємстві, в установі, організації, до складу якої входять представники адміністрації підприємства, установи, організації та застрахованих осіб (виборних органів первинної профспілкової організації (профспілкового представника) або інших органів, які представляють інтереси застрахованих осіб).

Комісія (уповноважений) із соціального страхування виконує свої функції відповідно до Положення, затвердженого постановою Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 23.06.2008 р. № 25

Відповідно до п. 1.4 Положення комісія із соціального страхування підприємства створюється при чисельності застрахованих осіб понад 15 працюючих за наймом. При чисельності на підприємстві застрахованих осіб 15 і менше на загальних зборах працівників обирається уповноважений із соціального страхування підприємства.

На новоствореному підприємстві комісія (уповноважений) із соціального страхування підприємства створюється (обирається) у місячний строк після державної реєстрації підприємства.

Отже, для призначення матеріального забезпечення застрахованим особам на підприємстві у місячний строк після його державної реєстрації залежно від кількості працюючих створюється комісія із соціального страхування або обирається уповноважений із соціального страхування.

Якщо на підприємстві обраний уповноважений із соціального страхування підприємства і у зв’язку із збільшенням чисельності (понад 15 осіб працюючих за наймом) виникає зобов’язання створити комісію із соціального страхування підприємства, такий уповноважений буде виконувати покладені на нього обов’язки до моменту створення такої комісії.

Основною формою роботи комісії є засідання, які проводяться відповідно до затвердженого нею плану, але не рідше двох разів на місяць.

Члени комісії беруть участь у її засіданнях особисто без права передання своїх повноважень іншим посадовим особам. Комісія правомочна приймати рішення за наявності на засіданні більше половини її членів за наявності представника кожної сторони. Засідання комісії протоколюється. Рішення комісії вважається прийнятим, якщо за нього проголосувала більшість присутніх на засіданні членів комісії. У разі рівного розподілу голосів голос голови є вирішальним (п. 4.1 Положення).