...
Реєструйся

Мінсоцполітики придумало як забезпечити виплату зарплат у випадку банкрутства підприємства


Мінсоцполітики розробило і направило на погодження до інших центральних органів виконавчої влади проект закону, яким передбачається створення механізму гарантування з виплати заробітної плати у разі банкрутства підприємства, сказала Міністр соціальної політики України Наталія Королевська. За словами Міністра, фактично йдеться про механізм, який дозволить у стислий термін ліквідувати майже половину боргового тягаря по зарплатах (станом на 1 липня борги цих підприємств складали 404,9 млн. грн. або 40,9% від загального обсягу боргів).

«Поряд з вирішенням поточних питань, ми шукаємо способи розв’язати системні проблеми заборгованості, які накопичувалися роками. Для цього необхідно застосовувати новаторські підходи. Зокрема, ми пропонуємо ліквідувати ці борги за рахунок коштів Фонду соціального страхування на випадок безробіття», – уточнила вона.

Пропонується встановити наступний механізм погашення заборгованості по зарплаті у разі банкрутства підприємства:

1. Компенсаційна виплата здійснюватиметься після завершення процедури ліквідації та затвердження судом ліквідаційного балансу і звіту ліквідатора

2. Сума гарантійної виплати – сума не задоволених вимог працівника щодо виплат, які передбачені законодавством про працю (відповідно до вимог Конвенції МОП № 173):

– заробітна плата працівника за останні 2 місяці роботи до порушення справи про банкрутство чи до його звільнення, але не більше ніж 2 мінімальні заробітні плати;
– грошова компенсація за невикористану відпустку (за останні 6 місяців), але не більше ніж 0,5 мінімальної заробітної плати;
– гарантійні та компенсаційні виплати (вихідна допомога, оплата лікарняного тощо), але не більше ніж 2 мінімальні заробітні плати.

Максимальний розмір гарантійної виплати – 4,5 мінімальних заробітних плати у розмірі, що діє на день виплати (2013 р. – 5161,5 грн. (1147 грн. х 4,5).

Мінсоцполітики