...
Реєструйся

Мінсоцполітики хоче легалізувати роботу домашньої прислуги


У законопроекті йдеться, що домашні працівники отримають право на загальнообов’язкове держсоцстрахування і на пенсійне страхування

Мінсоцполітики оприлюднило для обговорення законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо регулювання та легалізації зайнятості домашніх працівників».

Пропонується доповнити КЗпП новою статтею 7-1 «Особливості регулювання зайнятості домашніх працівників», в якій встановити, що домашній працівник — це особа, яка займається домашньою працею (надає послуги) в рамках трудових відносин з роботодавцем більш 80 годин на місяць.

А домашня праця — це робота, яку особа виконує в домашньому господарстві (сім’ї) для обслуговування цього домашнього господарства (сім’ї) та надання побутових та інших послуг членам домашнього господарства (сім’ї) чи домашніх господарств (сімей), визначених трудовим договором.

Згідно з проектом, така домашня робота дозволяється особам від 16 років і старше.

Особливості регулювання домашньої праці визначаються умовами трудового договору.

У трудовому договорі для домашнього працівника може бути вказаний випробувальний термін тривалістю не більше 1 місяця. Про бажання припинення трудового договору сторони повинні повідомити один одного письмово не менш ніж за 14 днів.

У разі проживання домашнього працівника в сім’ї роботодавця роботодавець повинен забезпечувати повагу і недоторканність особистого життя працівника.

Також у законопроекті йдеться, що домашні працівники отримають право на загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття, у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, та на пенсійне страхування.

Передбачається, що у разі ухвалення зміни наберуть чинності з 1 січня 2016 року.

За матеріалами ЛІГА:ЗАКОН