...
Реєструйся

Мінсоцполітики щодо складання графіка відпусток


Міністерство соціальної політики України в своєму листі від 07.29.2015 року № 191/10/136-15 повідомило про необхідність складання графіків відпусток на підприємствах

Відповідно до статті 10 Закону України «Про відпустки» черговість надання відпусток працівників визначається графіками, які затверджуються власником або уповноваженим ним органом за погодженням з виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником) або іншим уповноваженим на представництво трудовим колективом органом, і доводиться до відома всіх працівників. При складанні графіків ураховуються інтереси виробництва, особисті інтереси працівників та можливості для їх відпочинку.

Конкретний період надання щорічних відпусток у межах, установлених графіком, узгоджується між працівником і власником або уповноваженим ним органом, який зобов’язаний письмово повідомити працівника про дату початку відпустки не пізніше ніж за два тижні до встановленого графіком терміну.

Оскільки законодавчо не встановлена форма графіка відпусток, він складається у довільній формі.

Враховуючи, що Закон України «Про відпустки» поширюється на всіх громадян України, які перебувають у трудових відносинах з підприємствами, установами, організаціями незалежно від форм власності, виду діяльності та галузевої належності, а також працюють за трудовим договором у фізичної особи, норма закону щодо складання графіка відпусток має бути дотримана і у випадку, коли на підприємстві працює, наприклад, три людини.

Особи, винні в порушенні законодавства про відпустки, несуть відповідальність згідно із законодавством (стаття 28 Закону України «Про відпустки»).

Державний контроль за дотриманням законодавства про працю, в тому числі про відпустки, здійснює Державна служба України з питань праці та її територіальні органи (далі – Держпраці). У разі порушення роботодавцем норм законодавства про працю за результатами перевірки посадові особи Держпраці складають у випадках, передбачених законом, протоколи про адміністративні правопорушення, розглядають справи про такі правопорушення і накладають адміністративні стягнення.

Слід зазначити, що в статті 41 КУпАП України встановлено відповідальність також за «інші порушення вимог законодавства про працю», під які, на нашу думку, підпадає відсутність графіка відпусток.

Buhgalter.com.ua