...
Реєструйся

МОН презентує проєкт нового закону «Про професійну освіту»


МОН презентує проєкт нового закону «Про професійну освіту», який закладе основу для майбутніх змін у сфері.  Законопроєкт вже опублікований на сайті МОН для громадського обговорення, яке триватиме до 2 травня 2024 року. Ухвалення закону зумовлене потребою економіки у кваліфікованих кадрах, а також запитом на фахівців для майбутньої відбудови.

У законопроєкті описані зміни, що стосуються активного залучення бізнесу до освітнього процесу, розширення автономії закладів, поліпшення освітніх програм, дерегуляція сфери, а також оновлення термінології.

«Ми хочемо зробити багато революційних кроків у трансформації професійної освіти, щоб забезпечувати нашу економіку кваліфікованими фахівцями, які будуть підтримувати розвиток та відбудову нашої країни. Для цього необхідно розвивати, осучаснювати та модернізувати профтехи, а також трансформувати систему освіти. Один із кроків – зміна законодавства. До розроблення законопроєкту “Про професійну освіту” ми залучили бізнес та освітніх експертів, щоб врахувати виклики та потреби ринку, актуалізувати освітні програми, щоб у результаті побудувати сучасну та гнучку систему професійної освіти», — зазначив Віце-прем’єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій – Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Посада психолога у медичному закладі: добираємо «підходящого» кандидата — читайте в журналі «КАДРОВИК.UA»

У новому законопроєкті пропонують більше залучати бізнес до освітнього процесу через створення в закладах колегіального органу управління наглядової ради, участь у розробленні нових кваліфікацій, призначені керівника тощо.

 

Документ також пропонує розширити автономію закладів через можливість здійснення ними господарської діяльності — як державне (комунальне) некомерційне підприємство.

Розглядається також введення єдиного рівня професійної освіти (освітньої кваліфікації) та єдиного типу закладу – професійного коледжу.

«Сьогодні професійна освіта досі регулюється законом 1998 року, який лише частково враховує останні зміни в законодавстві про освіту. Водночас потреба в запровадженні нових підходів і моделей для навчання за професіями надзвичайно зросла. Саме тому ми розробили новий законопроєкт, який враховує і попередній досвід, і нові вимоги ринку праці та економіки. Новий закон, серед іншого, відкриває перед бізнесом унікальні можливості для активної участі у процесі майбутніх спеціалістів», — зазначив Міністр освіти і науки Оксен Лісовий.

Освітні рівні працівників: для посад і професій — читайте в журналі «КАДРОВИК.UA»

Документ також акцентує увагу на поліпшення освітніх програм та навчальних планів. Зокрема, здобуття професійної освіти за освітніми програмами старшої профільної школи професійного спрямування.

 

Важливою зміною є також дерегуляція і дебюрократизація системи професійної освіти. Такі зміни планують запровадити через гарантування можливості здобуття професійної освіти без прив’язки до місця реєстрації, чіткий поділ повноважень органів управління у сфері та складання освітніх програм на основі професійних стандартів та скасування атестації закладів.

«Новий законопроєкт є необхідним інструментом для посилення реформи професійної освіти в Україні. Він допоможе окреслити законодавчу рамку для нових змін у системі, об’єднавши попередній досвід у сфері з сучасними вимогами ринку праці та економіки в Україні. Особливий акцент, звісно, буде на максимальній інтеграції роботодавців до взаємодії із профтехами, а також на спрощенні регуляції сфери, що зробить заклади автономнішими та підсилить їхню відповідальність за освітній процес», — прокоментував заступник Міністра освіти і науки України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Дмитро Завгородній.

«Медичний директор» чи «Заступник директора з медичної частини»: яку посаду обрати? — читайте в журналі «КАДРОВИК.UA»

У законопроєкті також пропонують оновити термінологію, зокрема змінити назву сфери з «професійно-технічної» на «професійну», «кваліфікованого робітника» на «спеціаліста», а також відійти від поняття «учень», замінивши на «студент».

 

Законопроєкт «Про професійну освіту» розроблено за експертної підтримки Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій, Федерації роботодавців України, програми ЄС «EU4Skills: Кращі навички для сучасної України» та швейцарсько-українського проєкту «Децентралізація для розвитку демократичної освіти».

Раніше писали: Алгоритм зарахування на навчання в Українську військово-медичну академію для військових лікарів

Джерело: Урядовий портал

Передплата

Матеріали до теми


«Фахівець із супроводу ветеранів війни та демобілізованих осіб» — ще одна нова професія В Україні
Відомості щодо професійного стандарту «Фахівець із супроводу ветеранів війни та демобілізованих осіб» внесено до Реєстру кваліфікацій. Про це повідомив заступник ...