...
Реєструйся

Мораторій на перевірки: так хто ж має право перевіряти


Неоднозначне тлумачення норм Закону від 28.12.2014 № 76-VIII щодо дії мораторію на проведення перевірок до кінця 2016 року викликало певну дискусію між контролюючими органами

Так, ДРСУ висловила точку зору, що в 2015 і 2016 роках перевірки суб’єктів господарювання з обсягом доходу до 20 млн гривень за попередній календарний рік контролюючими органами здійснюються виключно з дозволу Кабміну, за заявкою суб’єкта господарювання щодо його перевірки, згідно з рішенням суду або відповідно до вимог Кримінального процесуального кодексу. Зазначене стосується всіх без винятку контролюючих органів.

У той же час Мінекономрозвитку і ДФСУ дотримуються точки зору, що мораторій стосується виключно Державною фіскальної служби.

Беручи до уваги різні думки вищезгаданих центральних органів виконавчої влади, а також відсутність чіткого розуміння щодо наявності на сьогодні прав інспекторів праці та охорони праці здійснювати перевірки суб’єктів господарювання без обмежень, встановлених іншим Законом № 71-VIII, Держпраці направило лист до Мін’юсту з проханням надати офіційне роз’яснення щодо дії мораторію.

Одночасно, до отримання офіційного роз’яснення Мін’юсту, керівництвом Держпраці і Держгірпромнагляду прийнято рішення не перевіряти СХ з обсягом доходу до 20 млн грн, за винятком випадків, встановлених законодавством.

Лист Держгірпромнагляду від 02.09.2015 р № 4315/0/5.1-05/6/15