...
Реєструйся

МОЗ хоче заборонити приватну медпрактику за 30 лікарськими спеціальностями


Для забезпечення прав та підвищення безпеки обслуговування населення Міністерство охорони здоров’я України пропонує ввести заборону фізичним особам-підприємцям здійснювати господарську діяльність з медичної практики за 30 лікарськими спеціальностями.

Ця заборона стосується, зокрема, таких профільних напрямів, як «анестезіологія», «дитяча анестезіологія», «дитяча гінекологія», «дитяча нейрохірургія», «інфекційні хвороби», «медицина невідкладних станів», «нейрохірургія», «онкологія», «онкогінекологія», «онкохірургія», «ортопедія і травматологія», «променева терапія», «рентгенологія», «трансплантологія», «токсикологія», «хірургія», «хірургія серця і магістральних судин».

Експерти МОЗ зазначають, що чинні на сьогодні ліцензійні умови провадження господарської діяльності з медичної практики не дозволяють контролюючим органам повною мірою об’єктивно оцінити відповідність вимогам галузевого законодавства приватних підприємців, а також перевірити наявність у заявників необхідної матеріально-технічної бази, можливість використання ними сучасних технологій, а також забезпечити права і безпеку пацієнтів.

Основний обсяг медичних послуг в Україні виявляється в державному секторі, але з кожним роком у громадян зростає популярність послуг приватного сектору. На кінець 2012 року кількість діючих ліцензій МОЗ на проведення господарської діяльності з медичної практики становила близько 18 тисяч.

Інформаційно-аналітичний бюлетень КМУ