...
Реєструйся

МОЗ пояснило, чи потрібен негативний ПЛР-тест для виходу на роботу


Вимога роботодавця надавати негативний результат ПЛР-тесту для виходу з «лікарняного» суперечить законодавству, повідомив заступник міністра охорони здоров’я, головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко під час брифінгу, що відбувся в Києві 5 листопада.

«Велика кількість керівників установ чомусь не допускає людей на роботу після того, як лікар закрив їм «лікарняний», вони вимагають негативного тесту ПЛР. Хочу сказати — це суперечить чинному законодавству», — заявив він.

За словами В. Ляшка, є 3 причини, щоб закрити листок непрацездатності людині, яка одужала від COVID-19:

• минуло 10 днів від першого дня появи симптомів, при цьому 3 дні симптоми відсутні;

• минуло 10 днів від отримання позитивного результату ПЛР-тесту, при цьому 3 дні симптоми відсутні;

• негативний результат ПЛР-тесту.

«Ці всі фактори є рівноцінними, і сімейний лікар визначає, як закрити «лікарняний». При закритті «лікарняного» не повинно бути жодного булінгу, і ми можемо спокійно приймати людей, які перехворіли, і пускати їх в колектив. Є рекомендації ВООЗ, є стандарт МОЗ, які свідчать, що якщо один із трьох критеріїв дотримано — то людина не може інфікувати іншу людину», — додав головний санлікар.

Унікальне тематичне видання від експертів журналу «КАДРОВИК.UA» — «Листки непрацездатності»

Матеріали до теми


Періодичність психіатричних оглядів залежатиме від виду діяльності працівників
Деякі категорії осіб для виконання окремих видів діяльності мають періодично (кожні 12 місяців) проходити психіатричний огляд. Це часом ускладнює виконання ...