...
Реєструйся

МОЗ запровадило в Україні правила обстеження й обсервації громадян, які повертаються з-за кордону


Відповідно до статті закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» та з метою забезпечення належних протиепідемічних заходів для запобігання поширення коронавірусної хвороби (COVID-19) на території України під час повернення громадян України з-за кордону в умовах дії карантину, встановленого постановою КМУ «Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-19» від 11 березня 2020 року № 211 МОЗ постановляє:

1. Впровадити використання форми інформаційної згоди особи на проведення протиепідемічних та/або профілактичних заходів (інформована згода).

2. Встановити, що інформована згода підписується у двох примірниках особами, які здійснюють перетин державного кордону та щодо яких є підстави вважати, що вони були в контакті з особою, якій встановлено діагноз (або підозру) корона вірусної хвороби.

3. Державній прикордонній службі України:

   1) після проведення безконтактної термометрії, одержати від особи, яка здійснює перетин державного кордону, примірник інформованої згоди;

   2) надати особам, які здійснюють перетин державного кордону, пам’ятку про самоізоляцію та інформаційні матеріали щодо індивідуальних заходів профілактики;

   3) забезпечити передачу екземпляру інформованої згоди санітарно-карантинним підрозділам (у разі їх створення) або головному державному санітарному лікарю області.

4. Лабораторним центрам МОЗ, підрозділам з охорони здоров’я місцевих адміністрацій організовувати проведення медичного (санітарного) огляду осіб, які здійснюють перетин кордону, шляхом опитування за клініко-епідеміологічними показниками і в разі необхідності провести дослідження на виявлення антитіл до коронавірусу SARS-CoV-2 з використанням швидких тестів.

5. Головним державним санітарним лікарям областей та м. Києва забезпечити:

   1) зберігання інформованої згоди;

   2) встановлення медико-санітарного спостереження протягом 14 діб за особами, які перебувають на самоізоляції;

   3) контроль за дотриманням зобов’язань встановлених інформативною згодою;

   4) взаємодію з органами Національної поліції для вживання заходів у разі порушення зобов’язань встановлених інформативною згодою.