...
Реєструйся

Надання, облік, оподаткування та відшкодування додаткових «чорнобильських» відпусток


Право на отримання додаткової відпустки із збереженням заробітної плати осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, є однією із гарантованих державою компенсацій та пільг.

Однією з особливостей такої відпустки є відшкодування витрат на неї з бюджету. У статті Кіри Тим, експерта з бухгалтерського та податкового обліку, розглянуто порядок надання такої відпуски, її обліку, оподаткування та відшкодування, що буде опублікована у газеті «Кадри і зарплата» № 21, 2018. Для отримання відшкодування витрат на оплату «чорнобильських» відпусток роботодавцеві відповідно до Порядку використання коштів державного бюджету для виконання програм, пов’язаних із соціальним захистом громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, затвердженого постановою КМУ від 20 вересня 2005 року № 936, потрібно здійснити такі дії:

  • реєстрація в органі соціального захисту населення;
  • отримання фінансування.

Бухгалтеру важливо знати, що реєстрація здійснюється шляхом подання не пізніше ніж за два місяці до початку кожного бюджетного року (наприклад, для отримання відшкодування у 2019 року — до 31.10.2018):

  • відомості про підприємство з визначенням кількості постраждалих осіб за категоріями отримувачів компенсацій та допомоги певних видів та кількості громадян, які працюють на територіях радіоактивного забруднення, за формою № 2, затвердженою Наказом № 928;
  • списки громадян із зазначенням прізвища, імені та по батькові, категорії, серії та номера посвідчення (за наявності), місця проживання (перебування), ідентифікаційного номера;
  • графік відпусток громадян та розрахунок витрат для додаткової відпустки на наступний бюджетний рік.

Кадровик, напевне, зверне увагу на підтвердний документ для надання чорнобильської відпустки, так зване «чорнобильське» посвідчення. До кінця 2018 року залишаються дійсними посвідчення «чорнобильців», встановлені Порядком видачі посвідчень особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 20.01.1997 № 51. 01.01.2019. Такі посвідчення мають бути замінені на нові, форма яких затверджена постановою КМУ «Деякі питання видачі посвідчень особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, та іншим категоріям громадян» від 11.07.2018 № 551

Керівникові підприємства важливо знати, що він несе персональну відповідальність за своєчасність подання розрахункових документів до управлінь соціального захисту населення та правильність призначення і нарахування компенсаційних виплат та допомоги певних видів.

Відповідно до п. 16 Порядку № 936 контроль за цільовим використанням бюджетних коштів здійснюється Мінсоцполітики, Держаудитслужбою, обласними та Київською міською держадміністраціями в межах їх компетенції.

Нецільове використання бюджетних коштів може стати підставою для притягнення посадових осіб роботодавця до адміністративної відповідальності згідно зі ст. 164 12 КУпАП у вигляді штрафу від 1190 до 1445 грн.

За безпідставне ненадання «чорнобильської» відпустки роботодавцеві загрожує фінансова санкція у вигляді штрафу згідно з абз. восьмим ч. 2 ст. 265 КЗпП (у 2018 році — 3723 грн.). Крім того, таке порушення також може стати підставою для притягнення посадових осіб роботодавця до адміністративної відповідальності за ст. 41 КУпАП (штраф від 510 до 1700 грн.).

Видання для кадровиків Журнали реєстрації